Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: pytanie początkującego
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
osin
Mam pytanie dla niektorych moze byc to glupie pytanie a mianowicie zauwazylem ze na niektorych stronach mozna pomieszczać sie po stronie w taki sposob ze np. jezeli naciskamy jakis odnosnik to przechodzimy do następnej strony ale adres wyswietlany w przegladarce jest taki sam. Mam nadzieje ze zrozumiecie o co chodzi poniewaz nie umiem tego dokladnie opisać . Prosze o pomoc exclamation.gif!
vip3r
No niestety cos nei mozan zrozumiec:(
Cienki1980
Chodzi tylko o to, żeby w pasku adresu w przeglądarce ma być zawsze ten sam adres, niezależnie od wybranej pozycji w menu.

Rozwiązanie jest proste. Wystarczy treść całej strony wrzucić do iframa ( jest to jedna z możliwości ) i każda zmiana w menu odnosiła by się do ramki.

Np na http://www.ogame.pl można to ładnie zobaczyć.
osin
sorry to moze byc glupie ale nie mialem jeszcze stycznosci z iframem moze wytlumaczycie mi to alebo jakis kurs
Cysiaczek
Kursów HTML są setki tysięcy - kilka z nich znajdziesz przeglądając temat Temat: Kursy dla poczatkujacych
Google zna więcej:
Cytat
Wyniki 1 - 10 spośród około 183,000 w języku polski dla zapytanie iframe. (Znaleziono w 0,44 sek.)

Wyniki 1 - 10 spośród około 1,820,000 w języku polski dla zapytanie kurs html. (Znaleziono w 0,04 sek.)

Tzw ramki i pływające ramki są raczej niezalecane, aczkolwiek warto poznać. Dla nieco bardziej zaawansowanych stron polecam AJAX, o którym również znajdziesz na forum sporo informacji. Obecnie większość stron, które oglądasz i widzisz na nich taki efekt, to właśnie AJAX: )

Pozdrawiam.
dr_bonzo
Prosze nadac topikowi sensowny tytul.

Prosze uzupelnic tytul topika o odpowiedni tag ( szczegoly
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.