Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: prosty licznik
Forum PHP.pl > Forum > Gotowe rozwiązania
lovefool
Witam!

Jak zrobić licznik który zliczałby ilość jakiegoś znaku (np. "#") w pliku tekstowym? Może ktoś zna jakiś skrypt lub inny podobny post? jeśli komuś chciałoby się wytłumaczyć z góry dzięki!

pozdrawiam
Seth
php >> Skrypty

Prosze zapamietac na przyszlosc, ze forum php nie jest po to aby zadawac pytania dotyczace skryptow. Od tego jest forum Skrypty co wyranie jest podane w podpisce pod nazwa forum.
BzikOS
Cytat
Witam!

Jak zrobić licznik który zliczałby ilość jakiegoś znaku (np. "#") w pliku tekstowym? Może ktoś zna jakiś skrypt lub inny podobny post? jeśli komuś chciałoby się wytłumaczyć z góry dzięki!

pozdrawiam

Najprościej funkcją substr_count();

[php:1:1a2eb9c526]<?php
print(substr_count("To#jest#test#zliczania#hashy#", "#"));
?>[/php:1:1a2eb9c526]

W pierwszym argumencie funkcji podajesz ciąg, który ma być przeszukiwany, a w drugim znak/ciąg znaków, który ma być zliczany.
lovefool
eee...yyyyy....

"ciąg który ma być przeszukiwany" - tzn? mnie chodzi o to żeby był przeszukiwany plik.txt ...
Nie wiem czy coś jest nie tak czy ja czegoś nie rozumiem ale o php wiedzy za dużej nie mam....dlatego prosiłbym o wyrozumiałość :wink:
nobody
Cytat
eee...yyyyy....

"ciąg który ma być przeszukiwany" - tzn? mnie chodzi o to żeby był przeszukiwany plik.txt ...
Nie wiem czy coś jest nie tak czy ja czegoś nie rozumiem ale o php wiedzy za dużej nie mam....dlatego prosiłbym o wyrozumiałość :wink:

Otwierasz plik, wczytujesz zawartosc, zliczasz :wink:
lovefool
otwieram?

czyli ma to wyglądać tak:
<?php
print(substr_count("tekst.txt"; "#"));
?>

tak?
Ive
Cytat
otwieram?

czyli ma to wyglądać tak:
<?php
print(substr_count("tekst.txt"; "#"));
?>

tak?

coś takiego mniej więcej:
[php:1:a8162c3510]<?php

$plik = fopen("tekst.txt", "r");
print(substr_count($plik; "#"));
fclose($plik);

?>[/php:1:a8162c3510]
BzikOS
No nie całkiem Ive.
Spróbuj raczej tak:

[php:1:9fd4faeb22]<?php
$plik = file_get_contents("text.txt");
print(substr_count($plik, "#"));
?>[/php:1:9fd4faeb22]
lovefool
smile.gif Własnie o to chodziło:) Dzieki BzikOs
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.