Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Autoryzacja HTTP a bezpieczeństwo
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
brasil_pl
Co myślicie o wykorzystaniu autoryzacji HTTP jako formy zabezpieczenia części administracyjnej serwisu www - chodzi mi o względy bezpieczeństwa...?
scanner
Własnie po to ktoś to wymyślił.
Jeszcze jakby tak https:// to już całkiem dobrze.
adwol
Cytat
Co myślicie o wykorzystaniu autoryzacji HTTP jako formy zabezpieczenia części administracyjnej serwisu www - chodzi mi o względy bezpieczeństwa...?

Autoryzacja HTTP została wymyślona gdy nikt nie zakładał istnienia aplikacji WWW, więc miała tylko w prosty sposób chronić dostęp do zasobów. Ma przez to jedną poważną wadę -- tak naprawdę nie można się wylogować (przynajmniej nie spotkałem dotychczas takiej przeglądarki, która potrafiłaby ,,zapomnieć'' nazwę uzytkownika i hasło). W złożonym serwisie pozbycie się w pewnym momencie uprawnień (wylogowanie) jest istotną częścią całości. IMHO logowanie oparte o formularz i autoryzacja utrzymywana za pomocą sesji i cookie jest dużo lepszym i elastyczniejszym pomysłem w takich zastosowaniach.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.