Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: PHPSESSID - jak ukryc?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Ralf
Czy mozna ukryc PHPSESSID questionmark.gif
Jezeli ustawiam session_id("jakis sess_id") to pozniej przy kazdym odwolaniu sie do innej stronki przez GET do adresu laduje &PHPSESSID=jakis sess_id
czy mozna to ukryc questionmark.gif?

za pomoc z gory wielkie dzieki
domm
pewnie biggrin.gif
utaw w php.ini użycie cookie jako informacji o identyfikatorze sesji, czyli:

; Whether to use cookies.
session.use_cookies = 1

i przestartuj serwer www
Ralf
Cytat
pewnie  :D  
utaw w php.ini użycie cookie jako informacji o identyfikatorze sesji, czyli:

; Whether to use cookies.
session.use_cookies = 1

i przestartuj serwer www

hmm no wlasnie ze tak mam ustawione a pomimo to gdy chce wyslac jakas zmienna GET'em to dokleja PHPSESSID - dlaczego ?
domm
a przestartowałeś serwer?
jeżeli tak, a identyfikator nadal jest dołączany do adresu, to prawdę mówiąc muszę zerknąć do mojej konfiguracji jak to dokładnie wygląda bo "z głowy" to ciężko...
a może po prostu używasz "GET" w formularzach? właśnie nie jestem pewien jak to działa w przypadku formularzy, dla nich zawsze sugeruję "POST"-a.
po ustawieniu cookies php na pewno nie powinien dołączać ID seji do "zwykłych linków" www np.
Kod
<a href="plik.php?a=1">
.
Ralf
Po prostu wywoluje nowa strone
<a href=nowa.php?zmienna=$a>Link </a>

ale po wywolaniu stronki w lini adresu laduje oprocz zmiennej dodatkowo PHPSESID - no i tu nie wiem czy to tak ma byc czy wogole on powinien tak doklejac
a jesli tak to jak tego sie pozbyc questionmark.gif
domm
to php nie powinien dołączać ID sesji...
zakładając że pozostałą konigurację masz ok, to php może to robić tylko dlatego, że nie udało mu się posłać ciastka zawierającego informacje o ID sesji. sprawdź czy Twoja przeglądarka akceptuje ciacha, a jeżeli tak to wklej wszystkie linie z konfiguracji Session z php.ini, zobaczymy wtedy.
GeoS
php.INI:

Kod
; use transient sid support if enabled by compiling with --enable-trans-sid.

session.use_trans_sid = 1
Mac
Cytat
Czy mozna ukryc PHPSESSID questionmark.gif  
Jezeli ustawiam session_id("jakis sess_id") to pozniej przy kazdym odwolaniu sie do innej stronki przez GET do adresu laduje &PHPSESSID=jakis sess_id  
czy mozna to ukryc questionmark.gif?

za pomoc z gory wielkie dzieki

Mechanizm sesji sam się zajmię wysłaniem zmiennej jeżeli jest taka możliwość to wysyla cookie (9jeżeli jest akceptowane), a jeżęli użytkownik nie akcetpuje cookie lub z innego względu nie wyśle cookie to dodaje do adresu id sesji smile.gif
smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.