Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php]Problem z polaczeniem z mysql
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
macko19
Dopiero zaczynam moja przygode z php i mysqlem i juz na poczatku pojawia sie problem. Na poczatek wspomne ze zainstalowalem php5.2.1,apachea'a 2.2.4 i mysql 5.0.27 zgodnie z instrukcjami z http://pl.wikibooks.org/wiki/php. Przy istalacji pojawil sie blad z portem 3306(nie pamietam dokladnie o co chodzilo:/) i mysle ze moze to byc powodem mojego problemu,ale przejdzmy dalej...

1. <?php
  2.  error_reporting(E_ALL);
  3.  ini_set('display_errors', 1);
  4.  $sql=@mysql_connect('localhost' , 'root' ,'****') or die(mysql_error());
  5.  echo"napis";
  6.  ?>

znalazlem taki skrypt ktory pozwala sie polaczyc z baza. Tzn skrypt nie zawiera "echa",ktore sam dodalem aby sprawdzic gdzie jest blad. Otoz po odpaleniu tego skryptu nie pojawiaja sie zadne bledy,ani rozwniez nie pojawia sie "napis". Po usunieciu linijki z polaczeniem napis sie wyswietla...wnioskuje z tego ze skrypt zatrzymuje sie przy 4 linii. Probowalem zastosowac zapis "localhost:3306",co jednak rowniez mi nie pomaga. Czy problemem moze byc port 3306 czy moze blad lezy gdzies w konfiguracji? Prosze o pomoc smile.gif

używaj odpowiednich BBCode..
nie wszystko trzeba wpisywać w "code"....
~Cienki1980
strife
Proszę poprawić tytuł o znacznik zgodnie z zasadami forum Przedszkole:
Temat: Tematyka i zasady panujace na forum Przedszkole inaczej topic zostanie zamknięty

Usuń @ z tego skryptu, wtedy zobaczysz jaki wyświetli Ci błąd.
macko19
Fatal error: Call to undefined function mysql_connect() in D:\serwer\www\php\Rozdzial04\jokelist.php on line 13

to blad po usunieciu @
strife
Cytat(macko19 @ 11.02.2007, 17:18:25 ) *
Fatal error: Call to undefined function mysql_connect() in D:\serwer\www\php\Rozdzial04\jokelist.php on line 13

to blad po usunieciu @

No to masz jak na tacy, nie masz takiej funkcji. Spróbuj w php.ini odkomentować ( czyli usunąć średnik ) tą linijkę:

Kod
extension=php_mysql.dll

Zresetuj serwer i zobacz.

Pozdrawiam.
macko19
Problem niestety nie zniknal...probowalem przeinstalowac wszystko od nowa..nic nie pomaga..

jezeli dobrze rozumiem to potrzebuje dodatkowego modulu mysql...w pliku phpinfo jednak w sekcji modules nie mam nic..

ktos jest w stanie mi pomoc??
strife
Cytat(macko19 @ 11.02.2007, 23:15:18 ) *
Problem niestety nie zniknal...probowalem przeinstalowac wszystko od nowa..nic nie pomaga..

jezeli dobrze rozumiem to potrzebuje dodatkowego modulu mysql...w pliku phpinfo jednak w sekcji modules nie mam nic..

ktos jest w stanie mi pomoc??

Hmm ... Być może, masz ustawioną złą ścieżkę do rozszerzeń w php? Przykładowo:

Kod
extension_path = C:/Program Files/Apache Group/Apache2/php/extensions/

Zobacz również, czy w podobnym katalogu masz tam dll'ke, do mysql. Jeśli nadal to zawiedzie to możesz ostatecznie zainstalować wampserver, wtedy nie będziesz już miał problemów.

Pozdrawiam!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.