Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] ścieżka do pliku
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
spryciula
witam, mam w formularzu

taki kod

1. <?php
  2. <input type="file" name="path" value="Enter a path" title="Enter a path for databases" size="23" />
  3. ?>

i chce pobrać od użytkownika pełną ścieżkę do lokalnego pliku, potem odebrać ją w zmiennej $_POST['path'], potrzebuje całej bezwzględnej ścieżki do danego pliku,
IE w zmiennej $_POST['path'], pokazuje mi to co chcę, natomiast firefox i opera przekazują tylko, nazwę pliku

moje pytanie brzmi, czy można jakoś zmusić te dwie przeglądarki do tego aby przekazały całą ścieżkę do pliku, jeżeli można to proszę o podpowiedź jak to zrobić?questionmark.gifquestionmark.gif?
Cienki1980
Wyświetl tablicę $_FILES a powinnaś znaleźć odpowiedź na swoje pytanie.
spryciula
@Cienki1980 - możesz, powiedzieć coś więcej, bo nie bardzo rozumiem sad.gif
strife
Cytat(spryciula @ 12.02.2007, 07:42:01 ) *
@Cienki1980 - możesz, powiedzieć coś więcej, bo nie bardzo rozumiem sad.gif

1. <?php
  2. echo '<pre>';
  3. var_export( $_FILES );
  4. echo '</pre>';
  5. ?>
spryciula
@strife, po wstawieniu twojego kodu dostałem array(), a chciałbym dostać coś takiego:
C:\Inv\pc1\Awaria.mdb lub C:\\Inv\\pc1\\Awaria.mdb

możesz coś więcej mi wyjaśnić, formularz mam taki:

1. <form name="form_conn" method="post" action="access.php"><table class="selectform" align="center">
  2. <tr>
  3. <td width="38%">Password: </td>
  4. <td width="62%"><input type="password" name="conn_pass" value="" title="Enter the Access Database password(if exist) or leave blank" /></td>
  5. </tr>
  6. <tr>
  7. <td width="38%">plik: </td>
  8. <td width="62%"><input type="file" name="path" value="Enter" title="Enter a plik for databases" size="23" /></td>
  9. </tr>
  10. <tr>
  11. <td colspan="2" align="center"><input type="submit" value="Connect to Access" title="Click to connect" onclick="if(f_submit()) return true;return false;"></td>
  12. </tr>
  13. </table></form>

bo ja ciągle nie mogę dostać tego co bym chciał sad.gif
Cienki1980
W takim formularzu tablica $_FILES będzie pusta. Musisz <form> zrobić tak:
  1. <form enctype="multipart/form-data" action="xxx.php" method="post" name="file">
spryciula
ok,dzięki
teraz, wygląda mniej więcej na to co chciałem
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.