Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php/mysql] Drop down list w php z Mysql
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kubik
Witam, mam problem - jestem poczatkujacy w php i MYSQL, musze jednak napisac strone, ktora zawiera Drop down liste, ktora laczy sie z Mysql... W sprawach HTML-a i CSS-a nie ma problemu, jednak z php jest. Prosze wiec o pomoc jak taka liste stworzyc, ktora bedzie wybierala po jej zatwirdzeniu okreslone rekordy wyswietlane na stronie - jesli mozna to najlepszym rozwiazanieb lylby tutorial krok po kroku z opisem... Z gory dziekuje i przepraszam za brak polskich znakow

---------
skoro już na przedszkolu
uzupełnie temat o tagi
~Cienki1980
siemakuba
Witaj, ideą tego forum jest pomaganie, a nie wyręczanie ;)
Pokaż trochę chęci, mało prawdopodobne że ktoś za ciebie napisze to co potrzebujesz, bo nie o to chodzi.

Co mogę ci podpowiedzieć:
- zatwierdzony formularz przesyła dane (POST lub GET, zależnie od wybranej metody)
- te dane musisz złapać w skrypcie
- musisz sprawdzić, czy w przesłanych danych jest informacja o tym, co trzeba pobrać z bazy
- jeżeli jest, łączysz się z bazą i pobierasz odpowiednie dane
- po pobraniu danych wyświetlasz je na stronie.

Jeżeli jesteś zupełna noga z php a potrzebujesz mieć to zrobione, możesz zamieścić ogłoszenie na tym forum w dziale Giełda Ofert / Poszukuję i spróbować tym samym znaleźć kogoś kto wykona to za ciebie odpłatnie lub nie.

Jeżeli natomiast chcesz się dowiedzieć jak to zrobić i potrzebujesz w tym pomocy, zacznij pisać i śmiało pytaj, ale podając konkretne problemy - chętnie pomożemy :)

P.S. Brak polskich liter nie jest bardzo wielkim problemem, ale zamiast przepraszać za ich brak lepiej jednak ich używać :)

P.S. 2 Przenoszę na Przedszkole

pozdr.
yaotzin
Chodzi ci o takie rozwijane menu w dół tak questionmark.gif Ma się robić na żywo czy jak questionmark.gif Bo jeśli ma być generowane w momencie najechania myszką to oczywiscie można to wykonać tylko w skryptach działających po stronie klienta, jeżeli to ma być generowane po kliknięcu czy coś to mozna to zrobić w php hm....

Chyba coś zamieszałem... blinksmiley.gif Ale to przez to ze jest już późno a ja niespałem poprzedniej nocy sleepysmiley03.gif PZDR....
Babcia@Stefa
Może tak:
  1. <?php
  2. $wyniki[0] = 'wartosc|nazwa';
  3. $wyniki[1] = 'nastepna wartosc|i nazwa';
  4. $wyniki[2] = 'itp...|itp...';
  5. while ($petla < count($wyniki))
  6. {
  7. $petla++;
  8. $wynik = explode('|', $wyniki[$petla]);
  9. echo '<option value="' .$wynik[0]. '">' .$wynik[1]. '</option>';
  10. }
  11. ?>

Tylko zamień to na sql i będzie dobrze.

Dziękuję, Babcia@Stefa
ar2oor
najpierw bym zrobił drop down menu (na przykład w css)

zrobił bym tabele w sql z polami,id(autoincrement),nazwa,link,kolejnosc,typ

id by samo rosło,nazwe bysmy ustawili ręcznie,link tez i kolejnosc ,a w kolejnosci liczby(przy sortowaniu i pobieraniu danych z bazy),a typ to "glowne" jezeli menu jest główne a jeżeli jest podmenu (dropdown) do jakiegos głównego elementu menu , to w polu "typ" dal bym id menu głównego.

no i teraz tylko pobieramy menu glówne (typ=glowne) i podmenu dla kazdego z elementów menu głównego (typ= id głównego menu) , no i oczywiscie nazwe i link .

mysle ze tak mozna by było wykonać to menu z mysql , i tak ja je wykonałem.

tabelka sql by wyglądała tak:
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.