na innym forum także opisałem ten problem (włącznie z kodem) lecz nikt nie potrafi podać odpowiedzi..
<?php
$ftp = new serwer;
//Tworzenie nowego połączenia z FTP
$conn_id = ftp_connect($ftp->nazwa);
// zaloguj się nazwą użytkownika i hasłem
$login_result = ftp_login($conn_id, $ftp->login, $ftp->passwd);
//miejsce na dysku gdzie znajduje się plik
$miejsce=$_POST['userfile'];
//obliczanie rozmiaru pliku
// sprawdź połączenie
if ((!$conn_id) || (!$login_result)) zamknij('Nie udało się połączyć z serwerem FTP');
//sprawdzanie formatu pliku
$format = substr($miejsce, $dlugosc);
//tworzenie nazwy na podstawie zawartości pliku
//pozwala to sprawdzić czy plik o takiej samej treści jest już na serwerze
//tworzenie lokalizacji pliku na dysku
$location = '/usr/home/sfs/public_html/system/upload/' . $nazwa;
//sprawdzanie czy plik w podanej lokalizacji już istnieje. Jeśli tak - przerwij proces i wyświetl monit
if(is_file($location)) zamknij
('Taki plik już istnieje!!! ');
// jeśli jest połączenie i inne warunki tego nie wykluczają - prześlij plik
$upload = ftp_put($conn_id, $location, $miejsce, FTP_BINARY);
// sprawdź stan operacji
if (!$upload)
//Jeśli nie powiodło się - zamknij połączenie FTP i wyświetl monit
{
ftp_close($conn_id);
zamknij('Plik nie mógł zostać załadowany');
}
?>
1. sorki za komentarze - klient chciał miec opisane krok po kroku
2. $_POST['file'] to dane przekazane z textboxa do którego za pomocą JS są wstawiane wartości z <input type=file> (jest to zabieg celowy, gdybym poprostu użył wybierałki file musiałbym operować na $_FILE zaś przy tego typu operacjach ogranicza mnie wielkość przesyłanego w nagłówkach pliku (w próbach bodajże do 5 czy 8 MB to wychodziło). Jeśli ktoś zna sposób jak uploadować duże pliki przy pomocy ftp - to rozwiązałoby również problem
3. podkreśle, że całość kodu działa na windowsowym krasnalu zas po opublikowaniu nie. Nie jest to spowodowane ograniczeniami konfiguracji apacha etc.
4. z moich spostrzeżeń wynika jakoby skrypt próbował się doszukać ścieżki do pliku w folderze, w którym skrypt się znajduje (zamist z dysku użytkownika).
Z góry dziekuje za pomoc bo mam to "na wczoraj" do oddania a dopiero po publikacji wyszedł ten błąd :?