Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php][mysql] odczyt pdf z bazy
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Rob6666
Witam
Problem w odczytaniu pliku pdf zapisanego wczesniej w bazie mysql w kolmnie typu blob.
mianowicie skrypt zamieszczony ponizej dziala ale tylko dla jpg...tzn odczytuje jpg z bazy w oknie przegladarki bez problemu.... natomiast plik PDF przegladarka IE odczytuje w ten sposob.... %PDF-1.1 1 0 obj << /Creator (TWZTYWdlbVBkZg) /CreationDate (D:20060830134301) /Producer (MFF v1.04i ) ogolnie kszaczki ......itd.Wiem ze problem dotyczy nagłówków.
Jak odczytac poprawnie pdf najlepiej zeby przegladarka zapytała o program do otwarica.
dzieki
Ps tylko prosze nie odpisac..... tak to problem z nagłowkami smile.gif.Konkret jesli mozna
  1. <?php
  2.  
  3. $db = "nowa";
  4. $link = mysql_connect( localhost, root, kobylka);
  5. if (! $link)
  6. die ( "nie moge się połączyć z serwerem MySQL" );
  7. mysql_select_db($db, $link);
  8. $query = sprintf("SELECT * FROM `zdjecia` WHERE id=17");
  9. $result2=mysql_query($query,$link)or die ('Błąd wykonania zapytania 1: '.mysql_error());
  10. $row = mysql_fetch_assoc($result2);
  11. $grafika=base64_decode($row['zdjecie']); 
  12.  
  13. print $grafika;
  14. mysql_close($link);
  15. ?>

--------------------
używamy BBCode do php
~Cienki1980
gebp
Osobiście pdf'a zapisał bym do jakiegoś katalogu (np ../pdf) a w bazie trzymał bym jedynie link do danego pliku (pdf'a). Zresztą z jpg zrobił bym tak samo.
Co do otwarcia pliku wystarczy chyba sam download a przeglądarka sama znajdzie program do otwierania pdf'a.
To załatwia także problem jeżeli ktoś nie ma programu do pdf'a. Przeglądarki z tych co znam (FF, IE) nie mają wbudowanej obsługi plików pdf. Więc jeżeli ktoś nie ma programu do obsługi pdf'a to może sobie taki plik zapisać i później go odczytać.
arecki
http://pl2.php.net/manual/en/function.header.php

Popatrz w komentarzach. Masz gotowe przykłady.
Adalberd
Dokładnie mam ten sam problem nie wiem jak wczytać PDF z bazy
nospor
W poście arecki masz odpowiedź. Zapoznałeś się z nią chociaż? Jeśli tak to jakie masz teraz problemy/błędy?? Czy naprawdę cieżko to od razu napisać, trzeba o wszystko dopytywać?
Adalberd
Problem mam, że chyba za cienki jestem, żeby zrozumieć to co jest tam w komentarzach.
antylen
A cu tu kurka rozumieć? Kod z manuala:
  1. <?php
  2. // We'll be outputting a PDF
  3. header('Content-type: application/pdf');
  4.  
  5. // It will be called downloaded.pdf
  6. header('Content-Disposition: attachment; filename="downloaded.pdf"');
  7.  
  8. // The PDF source is in original.pdf
  9. readfile('original.pdf');
  10. ?>

Co tu jest do rozumienia? Lenia masz i tyle.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.