Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [sql]co mam zainstalowac by programowac w sql ?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
nieraczek
Jaki program darmowy mam zainstalowac zeby pisac w sql questionmark.gif
kwiateusz
pisać w sql :| co masz na myśli? może poszukaj w dziale o Bazach danych informacji na temat instalacji np, mysql, postgres
nieraczek
mam na mysli pisanie w SQL - coś źle napisałem ? Bo dopiero zaczynam naukę SQL.

I jeszcze jedno - które mysql dla windowsa z tych 3 mam zainstalowac:
http://dev.mysql.com/downloads/mysql/5.0.html#downloads
questionmark.gifquestionmark.gif?
Windows Essentials (x86), Windows (x86) ZIP/Setup.EXE czy Without installer (unzip in C:\) questionmark.gif
nitro18
SQL nie jest obsługiwany samodzielnie. Naucz się PHP a SQL też tma będzie
skowron-line
jak zainstalujesz php i sql to np mozesz sobie zainstalowac mysl control center do zarzadzania bazami i danymi ktore tam przechowujesz
maryaan
Cytat(nitro18 @ 28.02.2007, 22:22:41 ) *
SQL nie jest obsługiwany samodzielnie. Naucz się PHP a SQL też tma będzie
dobry zart... blink.gif instalujesz sobie serwer mysql, odpalasz konsole i juz mozesz trenowac zapytania do bazy danych. Z php to przegiales po maksie bo owszem, sa funkcje dzieki ktorym zapytanie da sie wykonac, ale same zapytania z php nie maja nic wspolnego.
nitro18
konsola ci nie da. Czy serwer-hosting umożliwia wykonywanie bezpośrednio zapytań do bazy z punktu konsoli? Nie. musi zadziałać PHP. Oczywiście na bazę można działać z punktu programów, ale nie konsoli. A PHP ma wspólnego z SQL bo PHP wykonuje zapytania MySQL. Więc twoja teoria upada.
maryaan
czlowieku zmien dilera... laugh.gif hosting nie ma tu nic do rzeczy bo stawiasz SWOJ serwer u siebie na dysku, jak wyparuje z Ciebie to co przed chwila spaliles to przepisz ostatniego posta jeszcze raz, tak zeby mozna bylo COKOLWIEK z niego zrozumiec
nieraczek
No dobrze zainstalowałem MySQL, otwieram mysql command line i chcę stworzyć relację, ale coś jest nie tak-a przecież wpisuję poprawny kod:

Co jest nie tak ?
Cienki1980
Jak widać po błędzie nie masz wybranej bazy danych. Pewnie jej nie stworzyłeś, albo nie wybrałeś.
skowron-line
najpierw nalezy stworzyc baze
Kod
CREATE DATABASE nazwa_bazy;

pozniej trzeba wybrac baze na ktorej chce sie operowac
Kod
USE nazwa_bazy;

a pozniej dopiero tworzysz tabele i zaczynasz zabawe
mike
A ja tak czytam i się zastanawiam czy to jest wątek na forum czy prywatny kurs użytkownika ~nieraczek?
A może by tak po podstawy sięgnąć do manuala bądź do kursów, których w internecie znajdziesz wiele.

Jakie będzie następne pytanie?
Jak zadać zapytanie?
SongoQ
@mike_mech A pozniej bedzie jak wyciagnac dane i dlaczego mi nie dziala.

Taki pytania powinny od razu trafiac do kosza.
nieraczek
ten dział nazywa się "przedszkole" po to by tu zadawać proste pytania. Czy SQL w Oracle a w MySQL czymś się różni, bo mam już od dziś dostęp do Oracle i tu jest wszystko okej gdy chcę stworzyć relację, a w MySQL pojawia się tymczasem gdy chce stworzyc relację:
SongoQ
Cytat
Czy SQL w Oracle a w MySQL czymś się różni

Tak panowie z MySQLa nie trzymaja sie standardow dokladajac co chwile do wlasnej skladni nowe funkcje.

Zastanawia mnie jedno mowisz ze masz dostep do Oracle i jestes sobie w stanie poradzic a w MySQLu nie to troche dziwne.

1 rzecza jaka musisz zrobic to zagladnac do dokumentacji i zobaczyc jak wygladaja typy w MySQLu.
nieraczek
okej songo - dzieki za odpowiedz - skupię sie w takim razie na sql'u w oracle
SongoQ
Odwrotnie uzywasz skaldni oracle w mysql.
nieraczek
okej, a jeszcze jedno pytanie - te polecenia do stworzenia bazy danych i jej użycia: "create database nazwa" i "use nazwa" są używane tylko w MySQL questionmark.gifquestionmark.gif? Bo w Oracle nie musiałem ich wpisywać, mogłem od razu tworzyć tabele-więc w Oracle tych poleceń się nie używa czy też może mając konto w Oracle - Oracle dało mi automatycznie utworzoną bazę danych żebym nie musiał jej zakładać, ale jakbym chciał to mógłbym przy pomocy tych polecen utworzyc własną bazę i jej uzyc ?
SongoQ
Cytat
Bo w Oracle nie musiałem ich wpisywać, mogłem od razu tworzyć tabele-więc w Oracle tych poleceń się nie używa

Hehe a swistak siedzi i zawija. Oracle, MySQL i inne bazy uzywaja tylko SQL inaczej nie ma mozliwosci komunikacji i modyfikowania obiektow bazy. To ze mogles od razu tworzyc tabele to tylko swiadczy o tym ze baza byla predefiniowana, podobnie jest rowniez w MySQLu. Jeszcze raz powtarzam przeczytaj dokumentacje do ORACLE i MySQLa to na pewno Twoje problemy rozwiarze.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.