Chciałem zapytac czy ktoś bedzie wiedział w jaki sposób zabezpieczyc ten skrypt abu uzytkowniak po zalogowaniu i przekirowananiu nie mógl podac osobie trzeciej linka na które idzie przekierowanie- to znaczy w jakis sposób zabezpieczyć plik docelowy?
Powiedzmy ze loguje sie przy pomocy tego skryptu a następnie jestem przekierowany na stronke pt index.php ale jesli komus podam ten link np przez gg to moze bez problemu zobaczyc jej zawartośc
/* Tutaj zaczynam wyci±gać hasła użytkowników z plików. Nie zmieniaj tego fragmentu!!! */ if(file_exists("$login.pas")) { $file=fopen("$login.pas","r"); /* Otwiera plik z hasłem do odczytu */ $haslook=fgets($file, 100); /* Odczytuje hasło */ fclose($file); /* Zamyka plik */ } else echo ""; /* Je¶li zmienisz nazwę tego pliku to wpisz j± również tutaj jako $adres_strony */ $adres_strony = "index.php"; if ($haslo == "" || $login == "") { echo " <B><U>UWAGA!!! </U></B><BR> W systemie zostały zapisane następuj±ce informacje o tobie:<BR> Adres IP : <B>$REMOTE_ADDR</B><BR> Data i godzina wej¶cia na stronę<B> ";print (Date("d-m-y, H:i")); echo "<BR>Próby włamania do systemu będ± ¶cigane z cał± surowo¶ci± prawa międzynarodowego.</B> "; echo "</B><form action=$adres_strony method=post><br>"; echo "<B>Login:</B> <input type=text name=login><br>"; echo "<B>Haslo:</B> <input type=password name=haslo><br>"; /* Dodaje godzinę logowania - nie kasuj tego*/ echo "<input TYPE="hidden" NAME="zeit" VALUE="";print(Date("d-m-y, H:i")); echo ""> "; echo "<input type=submit value=Loguj>"; } // dane uprawnionego użytkownika // /* Je¶li chcesz upoważnic więcej osób wystarczy ze skopiujesz tylko 5 poniższych linijek zmieniaj±c login, oraz utworzysz plik, którego nazw± będzie login, a rozszeżeniem pas - w pliku wpisz hasło dostępowe*/ elseif ($haslo==$haslook && $login=="admin") /* Zmień tylko warto¶ć stałej login*/ { include ("licznik.php"); /* Wstawia licznik - nie kasuj*/ echo ("zawartosc chronionej strony"); /* zawatrosc chronionej strony*/ } else { echo ("Co¶ nie tak!<BR>Autoryzacja nie powiodła się."); } ?> </TD> </TR> </TABLE> <!-- IP --> <? if($CatalogRequests) { } ?> <!-- godzina logowania --> <? // *** przetwórz dane z formularza i dopisz do pliku o stronie if($CatalogRequests) { }