Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Gra przygodowa
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
sebabdg
Hej. Mam wykonać graficzną grę przygodową, która ma się składać z 10 scenek. Podczas każdej gracz ma mieć wybór pomiędzy czterema ruchami.

Moje pytanka:
1. Bohater ma podnosić przedmioty, które następnie mają być wyświetlane na ekranie. Jak to zrobić?
2. Jak uzależnić wykonanie danych czynności od posiadania jakiegoś przedmiotu? /pewnie obie rzeczy odnoszą się do przypisania jakimś zmiennym odpowiednich wartości/
3. Jakie rozwiązanie jest lepsze:
- każda czynność ma stanowić osobny link
- umieszczenie pustego pola, do którego będzie wpisywana wartość zmiennej i wykorzystanie funkcji '$GET..'
4. Jak wyczyścić obraz w php?
Kisiol_Ent
Hymm jeżeli zadajesz takie hymm noob'owe pytania to lepiej sie za gre nie bierz.
Czwarte pytanie brzmi tajemniczo, ale chyba wiem co masz na mysli... ;]
Lepiej zacznij czytac jakis kurs, wiem ze Ci nic niepomoglem tym postem ale coż naprawde
nic nie zdzialasz snitch.gif

Ale glowa do góry.
Ociu
Zainteresuj się grafiką w php. Co do gry, jest to głupi pomysł (imho). PHP to język serwerowy, który uruchamia się podczas wchodzenia/odświerzania strony. Lepiej napisać taką grę we flashu.
No ale...
1. Przedmiot ma współrzędne x,y. Po podniesieniu ma współrzędne x1,y1.
2. array( "miecz" => "kill",
"rożdżka" => "czar" );
  1. <?php
  2. if(array_key_exists($thing, $tablica)) zrob($tablica[$thing])
  3. ?>

3. Wydaje mi się że wysłanie posta będzie okay.
4. Tzn. ?
sebabdg
Spoko Kisiol_Ent smile.gif Każdy wie jak wygląda infa w szkołach dry.gif A za czytanie tutorialów już się wziąłem. Może coś wymóżdżę tiredsmiley.gif

Dzięki Ociu. Tego skryptu jeszcze nie sprawdzałem. A co do 4. Chodzi o to, żeby usunąć to, co dotychczas było wyświetlane na ekranie (żeby wyświetlała się wyłącznie 'bieżąca' treść) Np. na stronie jest obrazek stanowiący link do innego htmla (oba wykorzystują funkcję 'include'). Po jego kliknięciu następny obrazek pojawia się pod nim, a stary nie znika. Jak go usuwać?
hansikkk
Witam,
Koniecznie musisz zrobic gre przygodowa? Co kolwiek to znaczy, bo jezeli nie znasz php, to moze byc ciezko, szczegolnie ze nie jest to narzedzie stworzone do tego typu pracy.
Moze zrob prostego wisielca? Ja kiedys machłem wlasnie taka gre na infe w opraciu co prawda o java script, ale w php tez nie bedzie ciezko.
Jezeli jestes zainteresowany to pomozemy ;-).
Pozdrawiam,
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.