Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Przesylanie danych bez GET
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Taner
Musze zrobic przekaznie danych najlepiej przy pomocy linka na strone do ktorej ten link sie odwoluje ale bez metody GET.

Jesli moglbym jej uzyc to wygladalo by to mniej wiecej tak

1. <?php
  2. $id=$sql->id;
  3. echo "<A HREF="bilans.php?id=$id" TARGET="_present">-- Filtr</A><br>" ;
  4. ?>

$sql->id - jest to wynik zapytania do bazy i dlatego takich linkow bedzie kilka z innymi id.

Moje pytanie brzmi jak przekazac za pomoca klikniecia w link zmiena $id bez uzycia metody GET
plisek
przekazać ja metodą POST winksmiley.jpg

można tez zapisać do pliku tymczasowego, a nastepnie odczytać potrzebna wartość -> pytanie tylko po co??

inne metody nie nasuwaja mi sie ;/
pozdrawiam
Taner
No wlasnie nie za bardzo wiem jak to przekazac np za pomoca metody POST zwlaszcza ze tych linkow bedzie przybywalo wraz ze wzrostem objetosci bazy danych.

Dlatego jak by kolega mogl zademonstrowac jak to zrobic bede wdzieczny i rozwiaze to wiele moich obecnych problemow.
strife
Cytat(Taner @ 4.03.2007, 20:59:27 ) *
  1. <?php
  2. $id=$sql->id;
  3. echo "<A HREF="bilans.php?id=$id" TARGET="_present">-- Filtr</A><br>" ;
  4. ?>

$sql->id - jest to wynik zapytania do bazy i dlatego takich linkow bedzie kilka z innymi id.

Moje pytanie brzmi jak przekazac za pomoca klikniecia w link zmiena $id bez uzycia metody GET

Nie da rady. Może napisz o co Ci dokładniej chodzi, do czego chcesz to wykorzystać. Nie chodzi Ci przypadkiem o jakieś ajax'owe rozwiązanie, wysłanie czegoś na stronę bez przeładowania ( strzelam ), a może wysyłanie POST bez formularza ( również strzelam ) ? biggrin.gif

Cytat(plisek @ 4.03.2007, 22:22:41 ) *
przekazać ja metodą POST winksmiley.jpg

można tez zapisać do pliku tymczasowego, a nastepnie odczytać potrzebna wartość -> pytanie tylko po co??

inne metody nie nasuwaja mi sie ;/
pozdrawiam

Jak chcesz przekazać metodą POST zmienną id, która jest odczytywana ze skryptu bilans.php ( jak rozumiem ) metodą GET? to jest nielogiczne.
plisek
jezeli bez przeładowania strony, to rzeczywiście nielogiczne jest użycie post, bo wiadomo ze sie nie da.
W takim razie zle zrozumiełem post Tanera.
Napisz dokladniej o co chodzi, bo chyba nie do końca rozumiem co masz na myśli ;/

Obecnie rozumiem, że
- wyciągasz z bazy id,
- uzupełniasz adres linku o wyłuskane z bd id

W chwili kliknięcia na link, przeładowujesz strone*, zatem możesz użysz metody post lub get, do wyswietlenia zawrtości

*chyba że wykorzystujesz js i nie nastepuje przeładowanie zawartości strony - wtedy nie masz możliwości obsłużenia tresci poprzez post lub get

pozdrawiam

btw
mam nadzeje ze nie namieszalem tongue.gif z tym swoim tłumaczeniam
Lynks
Można zastosować formularze obsługiwane metodą POST z polami typu hidden, w których trzymasz swoją zmienną.

Tyle, że takie rozwiązanie ma dwie wady
- nie można zastosować zwykłego linku tekstowgo
- przy dużej ilości linków robi się dużo kodu

No i oczywiście zmienna jest widoczna przy zerknięciu w źródełko ale tylko na stronie z linkami smile.gif

Atutami są łatwość wykonania i brak GETA tongue.gif

Pozdrawiam
Taner
Musze to wykozystac przy przebudowie strony dla goscia ktory ma calosc zrobiona na ramkach a nie za bardzo mi sie usmiecha budowanie wszystkiego od nowa zwlaszcza ze bylo by z tym duzo zachodu.

Strona jest powdzielona na 3 ramki
  1. --------------------------------------
  2. | 1 |
  3. --------------------------------------
  4. | | |
  5. | | |
  6. | 2 | 3 |
  7. | | |
  8. | | |
  9. --------------------------------------

Odrazu pisze ze wiem iz ramki sa juz nie obslugiwanym formatem ale wyjscia za bardzo nie mam.

Te linki sa wyswietlane w ramce nr 3 i po kliknieciu powinna sie ona przeladowac z nowa zawartoscia. Nie wiem czy mozna wykozystac metode GET poniewaz tak naprawde przy przeladowywaniu nie jest zmieniany glowny url. Moze jakos te ukryte pola ale moze ktos mnie powiedziec jak to zrobi przy wykonywaniu takiego zapytania.
kriqs
witam

tak czytam i sie dziwie czemu nie uzyjesz jednak get co z tego ze glowny url nie jest zmieniany questionmark.gif ramka i tak bedzie a get jest pobierany z adreu kurde nie wiem jak to wytlumaczyc smile.gif krotko uzyj GET smile.gif. bo inaczej nie ma co kombinowac smile.gif
Taner
Nie mam pojecia czemu mi to nie dzialalo za pierwszym razem , probowalem z get i byla przydko mowiac dupa a teraz zrobilem sobie od poczatku tylko 3 pliki zeby to prztestowac i wszystko ladnie dziala. Ja nie wiem musialem pewnie walnac jakas literowke. Najwazniejsze ze wszystko dziala.

Wielkie dzieki kriqs
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.