Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [mysql] Pytanie o rekord w tabeli.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
mtskilla
Witam mam pytanie. Czy da sie w jakiś sposób pobrać ip komputera który rejestruje się w bazie? Chodzi mi o to, że mam strone z logowaniem i chciałbym, żeby osoba która się zarejestrowała nie mogła zrobić tego kilkakrotnie leczy tylko raz - powtarzam, że chodzi mi o rejestracje, a nie logowanie - bo logować to wiadomo niech sie loguje ile jej sie chce. Ale czy jest cos co by pobierało IP i wrzucało je do tabeli obok użytkownika, hasła i później ewentualnie by zwracało wartość: przykro nam ale już sie zarejestrowałeś? czy może jest inny sposób, żeby ograniczyć niechcianą wielokrotną rejestracje tej samej osoby. Mail nie wchodzi w gre. Z gory dzieki za odp.
plisek
w php można wykorzystac do tego $_SERVER['REMOTE_ADDR']
wiecej znajdziesz w manualu
mtskilla
Dzięki wielkie dokładnie o to mi chodziło.
maryaan
przypominam ze to co opisujesz nie ogranicza wielokrotnej rejestracji jednej osoby a jedynie ogranicza wielokrotna rejestracje z tego samego numeru IP. Jesli w sieci jest 1000 komputerow za natem, to zarejestruje sie pierwsza z nich, reszta bedzie koszona Twoim zabezpieczeniem. Inny przyklad, jesli ktos ma lacze z dynamicznym ip (np neostrade), zarejestruje sie i zrobi reconnecta to moze sie powtornie zarejestrowac. Tym samym osoba ktora ma ip z tej samej puli co poprzednik juz sie nie zarejestruje jesli przy polaczeniu zostanie jej przydzielone ip z ktorego juz ktos sie rejestrowal.
plisek
~maryaan ma racje, osoby mające dynamiczne ip, łatwo to obejdą, a osoby będące w jakiejs sieci wewnętrznej za natem nie bedą mogły się zarejestrować, jezeli to ip jest juz w bazie.

dlatego lepszą metodą jest uzaleznienie rejestracji od np adresu e-mail lub np jakiś numer identyfikacyjny ogólny np nr dowodu, pesel nip itp. wszystko zalezy co to za system
pozdr
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.