Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: IP wewnetrzne
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
Dixel
mam takie pytanko: Czy jezeli nie mam zewnetrznego IP moge sobie zalozyc serwer www ktory bedzie ogolnie widziany w internecie?questionmark.gif
Mam staly IP wewnetrzny. Jezeli jest jakas mozliwosc to prosze o pomoc ostatnio slyszalem o czyms takim ze jest to mozliwe. Ale szczegolow nie znam>
THE END
adwol
Cytat
mam takie pytanko: Czy jezeli nie mam zewnetrznego IP moge sobie zalozyc serwer www ktory bedzie ogolnie widziany w internecie?questionmark.gif  
Mam staly IP wewnetrzny. Jezeli jest jakas mozliwosc to prosze o pomoc ostatnio slyszalem o czyms takim ze jest to mozliwe. Ale szczegolow nie znam

Co to znaczy wewnętrzne i zewnętrzne IP? Chodzi Ci o prywatne klasy 192.168.0.0/16, 10.0.0.0/8 itp.?
Jeśli tak, to da się dostać z zewnątrz do takiego hosta, ale Twój router robiący maskaradę musi mieć skonfigurowane odpowiednie forwardowanie portów (ergo, musisz się z tym zgłosić do swojego administratora).
Jeśli masz administracyjny dostęp do komputera z publicznym IP możesz sobie też spróbować zrobić tunelowanie, ale jest troche wyższa szkoła jazdy.
Dixel
a mozesz wyjasnic na czym polega to tunelowanie
adwol
Cytat
a mozesz wyjasnic na czym polega to tunelowanie

Masz dwa komputery, jeden w sieci publicznej, drugi w prywatnej. Teraz ten z sieci prywatnej nawiązuje połączenie TCP z tym drugim i wewnątrz tak zestawionego połączenia puszczane są zwykłe pakiety IP. Są one po prostu przesyłane jakby były zwykłymi danymi. Ponieważ połączenie TCP ze względu na swoją naturę musi być utrzymywane przez router maskaradujący, pakiety wchodzące w jego skład są odpowiednio kierowane do komputera w sieci prywatnej. Zapewnia to symulację normalnego łącza. Wadą jest wymóg posiadania jakiegoś komputera w sieci publicznej.
PrZeMoL
popros admina zeby ci zrobil redirect portow - laczysz sie do glownego serwera np przez port 3333 a w rzeczywistosci do ciebie na 80 czy jak chcesz
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.