Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: php/mysql INSERT INTO ...
Forum PHP.pl > Forum > PHP
jimens
Mam pytanie:
jak uzyskać liczbe z pola autoincrement dodawanego wlasnie rekordu

o co dokladnie chodzi:

mam polecenie w php:

1. <?php
  2. $dodaj = @mysql_query("INSERT INTO klienci (id,imie, nazw) VALUES (NULL,'$imie','$nazw');");
  3. ?>

i teraz:

tabela wyglada tak

id | imie | nazw
autoincrement | char | char

co trzeba zrobic zeby w tym samym pliku php wyswietlic nr id.
bne
  1. <?php
  2. $dodaj = @mysql_query("INSERT INTO klienci (id,imie, nazw) VALUES (NULL,'$imie','$nazw');"); 
  3. $r = mysql_query("SELECT id FROM klienci WHERE imie='".$imie."' AND nazw='".$nazw."'");
  4. $id = $r['id'];
  5. ?>
jimens
fajnie, juz na to wczesniej wpadlem ale jak bedzie drugi wpis z takimi samymi danymi imie i nazw questionmark.gif

tu jest najwiekszy problem
bne
  1. <?php
  2. $r = mysql_fetch_array(mysql_query('SELECT id FROM klienci ORDER BY id DESC LIMIT 1'));
  3. $id = $r['id'];
  4. ?>
jimens
niestety nie dziala to w ogole. nie wiem czemu, jestem poczakujacy w php i mysql.

nie moge wyswietlic id w tym samym pliku php

prosze o pomoc

wyswietla taki blad

Warning: mysql_fetch_array(): supplied argument is not a valid MySQL result resource
bne
Przyjrzyj się ostatniemu postowi (edytowałem go) umieść ten kod zaraz po insercie , id jest w zmiennej $id, więc wystarczy " echo $id; "
jimens
nadal jest blad

Warning: mysql_fetch_array(): supplied argument is not a valid MySQL result resource
bne
sprawdzałem u siebie i działa jak należy
jimens
prosze napisz cala instrukcje
bo juz nie wiem co mam zle
bne
  1. <?php
  3. $r = mysql_fetch_array(mysql_query('SELECT id FROM klienci ORDER BY id DESC LIMIT 1'));
  4. echo $r['id']; // Wyświetla id ostatniego rekordu
  5. ?>
jimens
dzieki wielkie,

juz wiem czemu byl blad

$r = mysql_fetch_array(mysql_query('SELECT id FROM klienci ORDER BY Id DESC LIMIT 1'));

jeszzce raz dzieki

ale jeszzzce mam jedno pytanie:

jak zapobiec dodaniu tych samych danych przez odswiezenie strony
Cienki1980
Nie ma to jak kombinować pod górę ... ludzie zaglądajcie do manuala
mysql_insert_id() ... ktoś takie coś wymyślił to korzystajcie .
jimens
dzięki wielkie Cienki1980
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.