Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Sprawdzanie czy jest włączony JS
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
MalyKazio
Witam,

Znalazłem na forum temat o sprawdzaniu czy jest włączona obsługa JS. Temat naprowadził mnie na moje rozwiązanie, jednak dla moich potrzeb muszę zrobić to trochę inaczej. Chciałbym zapytać, czy dobrze kombinuję. Chcę aby informacja czy jest włączone JS była przechowywana w zmiennej $_SESSION[js]. W związku z tym konieczne jest ustawienie tej zmiennej w jakiś sposób. Wiadomo, że można to zrobić tylko z poziomu PHP. Zrobiłem więc plik, który po wywołaniu ustawi zmienną $_SESSION[js]=1. Dalej wymyśliłem, żeby wstawić w stopce strony (kod w skrócie):
  1. document.write('<iframe src="ścieżka do pliku ustawiającego $_SESSION"></iframe>');

Może tak być? Dobrze wykombinowałem? Oczywiście ramka ma być mała, jakieś 1x1 albo niewidoczna.
misiek172
no to już lepiej użyć Ajaxa ...\

<noscript>
i tu ajax do pliku php
</noscript>

polecenia w klamrach NOSCRIPT wykonują się tylko wtedy gdy nie ma JS
MalyKazio
A czy Ajax zadziała przy wyłączonym JS?
mike
Cytat(MalyKazio @ 18.03.2007, 15:19:43 ) *
A czy Ajax zadziała przy wyłączonym JS?
Oczywiście, że nie.
Przecież AJAX to połączenie JavaScriptu i dowolnego języka serwer-side.
dr_bonzo
Ajax:

domyslnie zakladasz ze user nie ma JS
a ajaxem przy pierwszym wejsciu ($_SESSION puste) wysylasz do serwera dane i zapisujesz ze user ma JS (skoro doszly to musial go miec wlaczonego)
MalyKazio
No właśnie nie za bardzo tak. Chyba niestety zastosuję sposób średnio kiepski w postaci:
  1. <iframe src="link do pliku, ktory ustawi $_SESSION[js]=niemaJS">

Dlaczego tak? Ano dlatego, że chcę aby domyślne było ustawione, że JS jest, jako że w większości przypadków tak w rzeczywistości jest. Opcję bez JS zostawię na wszelki wypadek, żeby nie pozbawiać strony pełnej funkcjonalności gdy go nie ma.
misiek172
no ja tam szkolny błąd u siebie zrobiłem, @mike_mech ma racje nie zadziała AJAX winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.