<?php // Wysylamy plik JPG // Wczytujemy plik transparentny plik PNG i ustawiamy mu alpha $watermark = imagecreatefromjpeg('./graficzka/0.jpg'); // Przygotowujemy szerokosc i wysokosc $watermark_width = imagesx($watermark); $watermark_height = imagesy($watermark); // To nie wiem po co jest $image = imagecreatetruecolor($watermark_width, $watermark_height); // Próba ustawienia transparentu $transparentColor = imagecolorallocatealpha($image, 200, 200, 200, 127); // Pobieranie pliku JPG i jego wielkosci $image = imagecreatefrompng('./graficzka/logo.png'); imageAlphaBlending($watermark , true); imageSaveAlpha($watermark , true); // Obliczanie gdzie ma isc watermark $dest_x = $size[0] - $watermark_width - 5; $dest_y = $size[1] - $watermark_height - 5; // Wklejanie watermarka do zdjecia imagecopymerge($image, $watermark, $dest_x, $dest_y, 0, 0, $watermark_width, $watermark_height, 60); // Wyswietlamy zdjecie i czyscimy pamiec. imagepng($image); imagedestroy($image); imagedestroy($watermark); ?>
i o ile wklejenie obrazka JPEg do PNG dziala to pojawia sie inny problem.
Obrazek PNG na bokach ma przezroczystość tak aby zlewał się z tłem strony i problem jest to że po przeprowadzeniu wklejania zamiast przeżroczystości mam czarną ramke jak to ominąć.
Dzieki z góry za pomoc.
P.S.
Prosze nie pisać zebym napisal Google cos tam bo wtym momecie nie rozumiem istnienia tego forum które jest chyba po to abyśmy sobie pomagali.