Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Testy wydajności skryptów..
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Secator
Witam

Zagadnienie wydajności (w szczególności czasu) wykonywania skryptu jest praktycznie tematem bez dna... ale w przypadku jednego (dwóch, trzech...) skryptów zrobienie testów wydajności jest całkiem proste. Problem komplikuje się w przypadku rozbudowanych serwisów, i stąd moje pytanie.

Czy istnieje jakiś system do testowania wydajności całych aplikacji w php? Coś w stylu testera całego serwisu www na... raz?

Jedyne rozwiązanie jakie ja wykminiłem, to napisać osobny skrypt//program//bot symulujący 'zwykłego' użytkownika jakąś względnie duża ilość razy i generujący raporty na podstawie czasu generowania poszczególnych stron. Tylko tu znowu pojawiają się problemy.. idea takiego testera to porównywanie wydajności kolejnych wersji testowanej aplikacji, natomiast nowa wersja najprawdopodobniej bedzie posiadała również nowe opcje, nieuwzględnione w starym testerze, więc automatycznie tester też powinien się zmienić... więc porównania kolejnych wersji między sobą nie muszą być wiarygodne.. ;]

..czy może olać to i pracować nad poprawą wydajności pojedynczych stron jako osobnych całości...

..czy może olać to bo za 5-10 lat i tak serwery będą takie że czas wykonywania skryptu bedzie dążył do zera , ach te 10 gigahercowe Xeony i półterabajtowe kości ram... :] (heh, jakie marzenie biggrin.gif) :]

Mam nadzieje że rozumiecie co mam na myśli i liczę na jakąś konstruktywną dyskusję :]

pozdrawiam
kriqs
google->xdebug
wydaje mi sie ze bedzie smile.gif

dziekuje
Riklaunim
xdebug + httperf lub siege ;]
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.