Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php/js]include w zaleznosci od rozdzielczosci.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
axeld333
Mam taki problem i nie wiem jak go rozwiazac.
Moze powinienem pisac na forum o javascript, ale w tym przypadku pewnie wiaze sie jedno z drugim.
Jak to zrobic, kiedy uzytkownik ma rozdzielczosc pozioma wieksza niz 800 pikseli to wykonuje sie include "plik.php"; a jesli nie to nie...

z gory dzieki.
adam

-------------------------
dodałem [tag] do tematu bo dostałeś już odpowiedzi
i nie będę zamykał. pamiętaj na przyszłość
o zasadach panujących na forum Przedszkole
~Cienki1980
Atomic
W tym wypadku za pomocą java script musisz ustalić rozdzielczość ekranu i przesłać w jakiś sposób te dane do jakiegoś pliku php na serwerze, który w zależności od otrzymanych danych załaduje odpowiedni plik za pomocą funkcji include() .
devnul
  1. <script type="text/javascript">
  2. document.location="index.php?screen_x="+screen.width+"&screen_y="+screen.height;

1. <?php
  2. if ($_GET["screen_x"]>800){
  3. include("plik.php");
  4. } else {
  5. //rozdzialka mniejsza
  6. }
  7. ?>
lopik
Jeszcze jest coś takiego. winksmiley.jpg

Ale co by nie było, to źle chcesz rozwiązać problem.
Domyślam się, że chodzi o wygląd strony, i dla każdej przeglądarki chcesz odpowiedni plik inkludować.
jeśli tak, to lepiej popracuj nad CSS'em i HTML'em, a PHP niech się zajmuje tym do czego został stworzony - czyli generowaniem danych dla strony.
devnul
lopik - wykrycie systemu operacyjnego nic nie da - pozatym żadna przeglądarka nie przesyła jako user-agent rozdzielczości z jakiej korzysta system - także ten link się koledze nie przyda
Atomic
CSS jak najbardziej tylko problemem może być grafika.
Najlepiej zrobić układ z wyśrodkowanym głównym div'em o szerokości 770px.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.