Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] skasować co drugą linijkę w pliku i zapisać zmiany.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
jawor_2
siemanko daliscie taki skrypt do mojego tematu : Skasować co drugą linijkę w pliku i zapisać zmiany

1. <?php
  2. $file = file ('file.txt');
  3.  
  4. for ($i = 0; $i < count ($file); $i++)
  5. {
  6. if ($i % 2)
  7. {
  8. $new_file[] = $file[$i];
  9. }
  10. }
  11.  
  12. file_put_contents ('file.txt', $new_file);
  13. ?>

ale gosciu mowi ze cos jest tutaj nie tak i cos jest niepotrzebne jakbyscie mogli mi go zmienic albo napisac od nowa bo ja nic nie kumam po prostu z tego ! plissss buziaki

[+] edit
Poprawiam BB Code, na przyszłość proszę
samemu o tym pamiętać.
---
~strife
maryaan
nie masz zwisow neostrady za czesto? "gosciu mowi..." LOL to mu powiedz zeby sobie poprawil to co jest nie tak, wywalil to co jest niepotrzebne i z dyni laugh.gif

mozna sie oczywiscie domyslac jak ten kod skrocic no ale niestety jasnowidzow na forum nie mamy, nawiasem mowiac w temacie z ktorego wziales ten kod byl megalopatologiczny opis wszystkiego po kolei, lacznie z linkami do manuala wiec jesli masz ochote to sobie poczytaj, albo daj Twojemu "gosciowi" do poczytania to moze sam poprawi :]
eai
  1. <?php
  2.  
  3. $file = file ('file.txt');
  4. foreach($file as $key => $value)
  5. {
  6. if ($key%== 0)
  7. {
  8. unset($file[$key]);
  9.  }
  10. }
  11.  
  12. file_put_contents ('file.txt', implode('',$file));
  13. ?>

Pisane z palca, ale powinno działać. Pozdro.
@maryaan bez nerwa, spokojnie.

EDIT: @jawor_2 to jest gotowiec nic nie musisz wpisywać, poprostu go odpal.
jawor_2
zaraz sprawdze i napisz czy git smile.gif jak tak to naprawde wielkie dzieki fakt moze maryan jeden jest lepszy w tym drugi w tym wiec nie cwaniakuj . Bo php to nie jest zbyt prosty temat.

Siemka ej a wlasnie ja nie kumam bo wpisuje LOCALHOST/zad.php ( bo tak nazwalem sobie ) i mi wyswietla w IE 7.0 caly ten skrypt napisany i wlasnie teraz nie wiem czy to dobrze czy to zle :/ czy to nie powinno jakiegos stowrzyc pliczku. a drugie pytanie co do linijki foreach dlaczego tam jest as&nb 55f sp;$key => $value i czy w Value mam cos sam wpisac. dzieki za cierpliwość smile.gif
maryaan
to juz jest szczyt lenistwa http://pl.php.net/foreach
jawor_2
Tak tylko CWANIAKU jak sie zaloguje to pojawia sie w innym miejscu 55f a jak jestem wylogowany to w innym miejscu 55f w kodzie . Panie KOZAK
Łukasz O.
to znaczy, że masz zjebane po swojej stronie panie KOZAK - tutaj nic się samo z siebie nie pojawia - wklej to do pustego pliku przetestuj i bądź łaskaw dopiero wtedy po kimś jeździć
maryaan
Cytat(jawor_2 @ 15.04.2007, 19:04:06 ) *
jak sie zaloguje to pojawia sie w innym miejscu 55f a jak jestem wylogowany to w innym miejscu 55f w kodzie .
przeciez czarno na bialym widac ze przyczyna jest przegrzanie lacza. Daj chwile odpoczac neostradzie i powinno byc lepiej
sagittariuspl
@jawor_2 nie wiem skąd ty masz takie znaczki, bo u mnie wszystko wygląda normalnie. co do wyświetlania skryptu zamiast tworzenia pliku - jakiego używasz serwera? bo mi to wygląda na brak php lub złe ustawienia php.ini tudzież .htacess
jawor_2
ten problem juz rozwiazalem ale wciaz nie dziala cos skrypt mam KRASNALA i wrzucam do
C:\usr\apache\httpd\html

Warning: file(file.txt): failed to open stream: No such file or directory in c:\php\zadanie.php on line 3

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in c:\php\zadanie.php on line 4

Fatal error: Call to undefined function: file_put_contents() in c:\php\zadanie.php on line 12

TO mi wyskakuje , pieknie to praca na zaliczenie sad.gif(((((
nospor
Cytat
Warning: file(file.txt): failed to open stream: No such file or directory in c:\php\zadanie.php on line 3

nie ma pliku file.txt

Cytat
Warning: Invalid argument supplied for foreach() in c:\php\zadanie.php on line 4
Wynika z powyzszego

Cytat
Fatal error: Call to undefined function: file_put_contents() in c:\php\zadanie.php on line 12
Jakbys laskawie zajrzal do manuala, to bys sie dowiedzial ze file_put_contentes jest dopiero od php5.
Teraz zajrzyj do manuala i poszukaj odpowiednikow

Cytat
pieknie to praca na zaliczenie
Trzeba bylo sie uczyc od poczatku a nie teraz placzesz...

ps: przenosze
.radex
Cytat(jawor_2 @ 15.04.2007, 11:25:16 ) *
...wiec nie cwaniakuj . Bo php to nie jest zbyt prosty temat....

No tutaj to już załamałeś mnie. Lenistwo, lenistwo! I jeszcze z tym "cwaniakowaniem"
jawor_2
for($i=0; $i<count($linie); $i++) {
if ($i%2==0) fputs($f, $linie[$i]);
DeyV
Tylko nie mów, że ktoś Cię przekonał, że takie rozwiązanie jest wydajniejsze / lepsze / szybsze, niż to, co miałeś na początku, bo naprawdę - w depresję wpadnę...

ps. Więcej kultury w postach, ładnie proszę..
jawor_2
  1. <?
  2. $linie = file("file.txt");
  3.  
  4. $f = fopen("file.txt", "w");
  5. for($i=0; $i<count($linie); $i++) {
  6. if ($i%2==0) fputs($f, $linie[$i]);
  7. }
  8. fclose($f);
  9. ?>

TO JEST ROZWIĄZANIE OD CAŁA SZTUKA HAKERZY exclamation.gif!! cwaniaki z miodem w uszach

PFff ja sobie nic nie robie z tym waszym lenistwstem mam gdzies te wasze opinie , po prostu potrzebowalem pomocy jak zwykly koles i nie przytaczaj mi tu ziomus cytatu ze php nie jest zbyt łatwe bo nie jest . Bo tak samo mógłbym cie zagiąc w innych dziedzinach wiec loozuj chłopaczku
kwiateusz
nie rozumiem o co Ci chodzi... wersja z 1go postu działa tak samo jak kod który wkleiłeś...
(nie moja wina że nie masz php5 i nie umiesz poszukać w manualu o plikach)

i używaj bbcode bo jeszcze jeden raz i dostaniesz za to warna...
mike
Proszono Cię o kulturę wypowiedzi i bbCode.
Nie uszanowałeś tych próśb, więc i my nie mamy żadnego obowiązku tolerować Ciebie.
Nie podoba Ci się? To się wyloguj i nie wracaj.

Zamykam.

~kwiateusz a na co czekać.
Ostrzeżenie autor dostaje ode mnie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.