Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php][gd] Dzielenie tekstu na wiersze
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
sagittariuspl
używam biblioteki gd i wyświetlając tekst centruję go. niestety gdy tekst jest trochę dłuższy nie mieści się on. dlatego chcę go podzielić na maksymalnie trzy linie i wten sposób wyświetlić. mam z góry ustaloną szerokość pola, w którym musi się zmieścić tekst.
Kicok
Jeśli używasz wbudowanych czcionek, lub tych załadowanych przez funkcję imageloadfont() to: imagefontwidth" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
Jeśli używasz czcionek FreeType 2 to: imageftbbox" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
Jeśli używasz czcionek TrueType to: imagettfbbox" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual

Potem trochę obliczeń o będziesz wiedział czy napis jest dłuższy niż szerokość obrazka, czy nie.
sagittariuspl
to wszystko wiem. korzystam z tej funkcji i w ten sposób wyśrodkowuję dany tekst. mam tylko problem (tzn. szukam odpowiedniej metody) do podzielenia go na kilka linijek
pbnan
Hmmm, wordwrap()?
sagittariuspl
dzięki. to jest właśnie odpowiedź.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.