Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Projekt oparty o sql'a-problem z wyborem fornt-end'a
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
WooKy
Witam wszystkich!
Nie bede owijal ze to moj pierwszy post itd. wale prosto z mostu:)
Dostalem ciekawe zlecenie, projekt dla firmy (serwer + ok.20klientow), relacyjna baza danych technologii wykonywania czesci mechanicznych. Ze wzgledu na planowana rozbudowe strukturalna projektu zaniechano accesa ktory dotad panowal w firmie-chca sql'a. Jak dotad wszystko dla mnie oczywiste - ale potrzebuje opini na temat aplikacji klienckiej. Mam 2 koncepcje:
1. sql + php (kazdy klient ma dostep przez zwyklego explorera)
2. sql + vb,vc++,delphi (tyle znam na poziomie zbudowania takiej aplikacji - musialaby byc instalowana na wszystkich kompach...)
Nigdy nie robilem tak duzego projektu, poradzcie mi dobrzy ludzie co jest lepszym rozwiazaniam?questionmark.gif A moze jeszcze jakies pomysly?

Pozdrawiam
GeoS
Rozwiazanie 1 jest dosc uniwersalne, ale:
- nie masz kontroli nad zrodlami i moga sobie je sprzedawac dalej/modyfikowac (ale przed tym mozna sie zabezpieczyc)
- nie masz pozniej kasy za rozwijanie softu (nie ma tego przywileju, ze sobie kompilujesz i nikt nic w tym raczej bez zrodel - Ciebie - nie zmieni)
- nie mozesz ich za bardzo do siebie przywiazac (druga opcja daje taka mozliwosc - patrz wyzej)
- ....

Zalezy co chcesz osiagnac, jak wyglada sprawa finansowa, ... .
WooKy
Chodzilo mi tylko o jakosc takiego rozwiazania czy jest ok! Co do wiazania sie z nimi to z tym nie ma problemu bo to projekt na najblizsze 2 lata i na cale wdrozenie mam wylacznosc zapewniona w umowie:)Wiec z moimi zrodlami nikt nie bedzie nic dlubal:P Wszystkie modyfikacje i takie tam mam zapewnione w umowie.....
GeoS
Najlepszy frontend to taki, ktory pojdzie w kazdych warunkach/na kazdej maszynie, a przy ktorym koder nie bedzie sie musial za wiele napracowac.

W takim wypadku doradzam webowy.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.