Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: limitowane wyświetlenia podstron
Forum PHP.pl > Forum > PHP
mscreative
Witam

Czy istnieje jakiś sposób żeby niezarejestrowanym użytkownikom w serwisie dać możliwość obejrzenia np 50 podstron a następnie zablokować dalsze wyświetlanie treści do czasu rejestracji coś na wzór tego co jest na maxior pl tylko żeby to nie było blokowanie za pomocą cookie...

Z góry dzięki za info...
Moli
Sesje ?
mscreative
Cytat(Moli @ 11.05.2007, 14:54:10 ) *
Sesje ?

A mógł byś napisać coś więcej.. też myślałem nad sesjami tylko na jakiej zasadzie miały by one działać?
Cezar708
jeśli nie używasz cookies to zapisz sobie plik na serwerze, który jako parametr bierze IP usera, ktory przeglada
np:
  1. <?php
  2. function moze_wejsc($ip){
  3. if ( file_exists("wejscia/$ip") ){
  4. $arr_entries = file("wejscia/$ip");
  5. $arr_entries[0] ++;
  6. if ( $arr_entries[0] < 50 ){
  7.  $handle = fopen("wejscia/$ip", "w+");
  8.  fputs($handle, $arr_entries[0] );
  9.  fclose($handle);
  10.  return 'TAK, MOZE';
  11. } else {
  12.  return 'NIE, NIE MOZE';
  13. }
  14. } else {
  15.  $handle = fopen("wejscia/$ip", "w+");
  16.  fputs($handle, "0" );
  17.  fclose($handle);  
  18.  return 'TAK, MOZE';
  19. }
  20. }
  21. ?>

pisalem z palca, wiec ewentualnie popraw drobne bledy.

oczywiscie to co zwraca nie powinno byc w stylu 'TAK, MOZE' tylko na przyklad true i false
mscreative
Ale.. co to da? Jeśli ktoś nie ma stałego IP to po zrestartowaniu połączenia z netem będzie miał nowe IP i od nowa będzie mógł obejrzeć kolejne 50 podstron.
Cienki1980
No to wykorzystaj mechanizm cookies ... teraz będzie musiał usunąć ciasteczko, żeby obejrzeć kolejne strony.

Jeżeli to za mało to połącz sprawdzanie IP z zapisywaniem cookies.
webdice
Nie ma dobrego sposobu na zabezpieczenie się przed tym, sesja po zamknięciu przeglądarki wygasa, IP są zmienne lub wiele osób korzysta z jednego, cookie można wyłączyć, chyba najlepszym sposobem będzie zrobić to na plikach cookie, ale strona musi je wymagać (nie można oglądać strony jeśli nie ma włączonej obsługi cookie).
mscreative
Też tak właśnie myślałem z cookie i sesjami.

Przyszło mi do głowy coś takiego tylko nie wiem czy jest jest to do wykonania.

Jeśli jest taka możliwość zapisać u użytkownika na dysku np. w katalogu windowsa plik txt tak jak są liczniki odwiedzin oparte na plikach tekstowych i przy każdym kolejnym przejściu na podstrone zwiększać jego stan o 1 a przy każdym wejściu odczytywać jego wartość. Jeśli przekroczy 50 nie daje dostępu do czasu rejestracji. Po rejestracji usunąć użytkownikowi plik tekstowy z licznikiem.

Czy idzie coś takiego zrobić?
webdice
Nie zrobisz czegoś takiego. Chyba że ktoś używa IE, to być może jest taka możliwość guitar.gif
mscreative
A jeszcze odnośnie IP to ono zmienia sie całe czy tyko końcówka a jak nie to od którego miejsca w formacie XXX.XXX.XXX.XXX bo kompletnie sie nie orientuje na tych zmiennych IP może z tego powodu że ja mam stałe...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.