Jeszcze do niedawna (dokladnie do wczoraj) moj sposob myslenia co do tworzenia zlozonych systemow php byl taki sam. Pierwszy post jak tu napisalem opisywal jak chce napisac strone
Cytat
(z pamieci) chce zbudowac strone oparta na modulach i bazach danych
I tak wlasnie do wczoraj robilem, moduly w moim projekcie byly bardzo samodzielne tzn. same cos robily, wyswietlaly wyniki i przesylaly sobie dane - sposob moze dobry jak by byl tylko jeden modul (np system news'ow) ale przy ilosc takiej jak na mojej stronie zrobil sie straszy chaos - jeden modul cos wysylal do innego a tamten innych juz nie, jeden dzialal calkowicie samodzielne, inne byly zalezne od innych - jak juz pisalem cos nowego to sie gubilem. Przeanalizowalem wczoraj systłacje i stwierdzilem ze nie ma sensu tego dalej ciagnac i trzeba wymyslec cos bardziej stabilnego i ulozonego (zsystematyzowanego). Doszedlem do wniosku ze moze dotychaczasowy sysyetm rozszerzyc o dwa dodatkowe elementy: jadro(nie wiem czy dobrze rozumiem to pojecie-system zazadzajacy praca modulow) i (nazwe to sobie poprostu)index(gdzie bedzie wyswietlany wynik pracy modulow zlozony przez jadro w calosc).
wygadaloby to mniej wiecej tak
moduly(wykonuja tylko to co maja zrobic, ewentualne dane przesylaja tylko do jadra ktore dalej decyduje co z nimi zrobic)O
jadro(jesli zle uzywam pojecia to jest to system-nadzoruje moduly, wlancza odpwiednie, odbiera od nich dane, wyniku ich prac i sklada w calosc(bedzie to wyswietlane w tabeli ale nie symetrycznej wiec bedzie jakis skrypt ktory to ulozy)
index(plik html w ktorym bedzie poprostu echo $wynik; )
Mam nadzieje ze moje zalozenia beda dla Was zrozumiale i logiczne. Mimo ze mam jakis zarys wygladu tegoz systemu ale nie wiem jakie zastosowac tu rozwiazania. Czy moduly maja byc kazdy w swoim osobnym pliku czy wszystkie razem w funkcjach (a moze to da sie zrobic w klasach?) i czy plik jadro polaczyc z indexem? czy moze jakos inaczej?
Bylbym bardzo wdzieczny za jakies wskazowki (a moze to co wyzej napisalem top jakies herezje lub brednie , jesli tak to prosze mnie uswiadomic)poniewaz jestem w tej dziedzinie zupelnie zielony bez zadnych doswiadczen.