Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Jak zabezpieczyć formularz, aby nie można było wpisać kodu html?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
in5ane
Jak zabezpieczyć formularz, aby nie można było wpisać kodu html?

Oczywiście przy dodawaniu do bazy.
babejsza
np. tak: strip_tags" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
mike
Tak ciężko przejrzeć podpięte wątki?
Bezpieczeństwo skryptów PHP, Jak zabezpieczyć się przed włamaniem
W tym wątku znajdziesz co nieco winksmiley.jpg
in5ane
Coś nie kapuje... wiem, że jestem nie kapujący, ale może ktoś mi pomoże??

1. <textarea name="partner" cols="15" rows="1" style="font-family: Verdana; font-size: 10px"></textarea>

I mam takie coś dodawania i sprawdzania:
  1. <?php
  2. function sprawdz_email($email) {
  3.  if(!preg_match('/^[a-z0-9.-_]+@[a-z0-9-_]+.([a-z0-9-_]+.)*?[a-z]+$/is', $email)) {
  4. return false;
  5.  }
  6.  else {
  7. return true;
  8.  }
  9. }
  10. $wynik = mysql_query("SELECT * FROM users WHERE nick='$nick'"); 
  11.  if(mysql_num_rows($wynik)>0) { 
  12.  echo '<center>Osoba o nick'<b>'.$nick.'</b> istnieje już w bazie.<br><br><a href="java script:history.go(-1)">Wstecz</a></center>'; 
  13.  } else if((empty($telefon) && empty($email))) {
  14.  echo '<center>Należy wpisać numer telefonu albo adres e-mail.<br><br><a href="java script:history.go(-1)">Wstecz</a></center>';
  15.  } else if((empty($regulamin))) {
  16.  echo '<center>Niezaakceptowałeś/aś regulaminu.<br><br><a href="java script:history.go(-1)">Wstecz</a></center>';
  17.  } else if((empty($nick) or empty($wiek) or empty($plec) or empty($miejscowosc) or empty($cel) or empty($wzrost) or empty($oczy) or empty($wlosy_kolor) or empty($wlosy_dlugosc) or empty($partner) or empty($osobie))) {
  18.  echo '<center>Nie wypełniłeś/aś wszystkich pól.<br><br><a href="java script:history.go(-1)">Wstecz</a></center>';  
  19.  } else {
  20.  if(sprawdz_email("$email")) {
  21. mysql_query("SET names 'latin2';");
  22. $query = "INSERT INTO users (id, nick, wiek, plec, miejscowosc, cel, wzrost, oczy, wlosy_kolor, wlosy_dl
    ugosc, partner, osobie, telefon, email, status, data_dodania) VALUES ('
    ', '$nick', '$wiek', '$plec', '$miejscowosc', '$cel', '$wzrost', '$oczy', '$wlosy_kolor', '$wlosy_dlugosc', '$partner', '$osobie', '$telefon', '$email', '2', '".time()."');";
  23. $result = mysql_query ($query);
  24. $id = mysql_insert_id();
  25. echo '<center>Dodano poprawnie!<br /><br /> Aby przejść do następnego etapu kliknij <a href="?akcja=2&id='.$id.'">tutaj</a>.</center>';
  26. } else {
  27. echo '<center>Podany zły adres e-mail!<br><br><a href="java script:history.go(-1)">Wstecz</a></center>';
  28. }
  29. }
  30. ?>

I jakby można było zrobić to komunikat:
Kod
Nie wolno umieszczać kodu html

Z góry dziękuję za pomoc.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.