Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Ranking - sposoby zapamiętywania playlist
Forum PHP.pl > Forum > PHP
laDa
Mam zamiar napisać stronę, na której użytkownicy mogliby dodawać swoje playlisty z muzyką, ktyóre były by później oceniane i komentowane przez innych użytkowników.

Ale nie wiem jakie rozwiązanie zastosować...

Pomysły:
1. Formularz z 20 - 30 polami gdzie każdy wpisywał by swoje piosenki. (Zapisujący do pliku lub w bazie danych.)
2. Formularz z uploaderem plików .txt, w którym zapisane byłby by piosenki.

---
Może ktoś ma inne pomysły, może warto by przerobić jakiegoś cms-a ?
mike
Ja na Toim miejscy zrobiłbym zwykły upload plików. Pliki .m3u to zwykłe pliki tekstowe o bardzo prostej budowie.
Otwórz taki w notatniku, przekonasz się smile.gif

Na ich podstawie budowałbym playlisty.

No chyba że chodzi Ci też o playlisty z innych programów audio. Wtedy chyba preferowałbym formularze do wklepywania informacji:
autor | album | tytuł | ...
laDa
Cytat(mike @ 20.05.2007, 15:50:27 ) *
Ja na Toim miejscy zrobiłbym zwykły upload plików. Pliki .m3u to zwykłe pliki tekstowe o bardzo prostej budowie.
Otwórz taki w notatniku, przekonasz się smile.gif

Na ich podstawie budowałbym playlisty.

No chyba że chodzi Ci też o playlisty z innych programów audio. Wtedy chyba preferowałbym formularze do wklepywania informacji:
autor | album | tytuł | ...

Ok. A PHP odpali .m3u jako plik txt ?
Faktycznie budowa pliku m3u to zwykły tekst.. tylko że oprócz nazwy utworu znajduje się tam także ściażka...

Tak jak tutaj http://www.goruneasy.com/RunEasy/Default.a...tDirectory.aspx tylko to jest w .asp, a ja chce zrobic portal w .php który będzie prezentował playlisty, które bedzie można ocenić, skomentować rozumiesz ?

Tyle że tam jes to oparte o program który generuje html... z playlisty. Jak wiadomo nie każdy potrafi napisać coś w htmlu. Więc chyba ten formularz i MySQL byłby najlepszy.. tylko tutaj kolejna sprawa, jak ktoś ma w playliście 50 piosenek a ja dam mu możliwość dodania 20, ma dzielić na części? Bez sensu... dlatego tutaj piszę żeby ktoś nakierował mnie na właściwy tor..
mike
Cytat(laDa @ 20.05.2007, 16:02:18 ) *
Ok. A PHP odpali .m3u jako plik txt ?
Oczywiście.
fopen() + fread(), file(), file_get_contents(), ... Do wyboru winksmiley.jpg

Cytat(laDa @ 20.05.2007, 16:02:18 ) *
Faktycznie budowa pliku m3u to zwykły tekst.. tylko że oprócz nazwy utworu znajduje się tam także ściażka...
basename() winksmiley.jpg
dr_bonzo
laDa: a komu bedzie sie chcialo przepisywac setki jesli nie tysiace utworow?
laDa
Cytat(mike @ 20.05.2007, 16:06:13 ) *
Oczywiście.
fopen() + fread(), file(), file_get_contents(), ... Do wyboru winksmiley.jpg

basename() winksmiley.jpg

Zrobiłem automatyczną listę plików, narazie wyświetlają się jako linki musze tak przerobić petle żeby odczytywał zawartość pliku i ją wyświetlał.

Cytat(dr_bonzo @ 20.05.2007, 16:38:42 ) *
laDa: a komu bedzie sie chcialo przepisywac setki jesli nie tysiace utworow?

Nie wiedziałem że można zrobić tak wypas i odczytać to jako txt.
dr_bonzo
laDa: nie wazne co jest w pliku, wazne jak to potraktujesz. W pliku sa bajty, a czy potraktujesz to jako smieci lub np. jpg'a to juz od ciebie zalezy.

i obejrzyj serwis last.fm, zbieraja od userow utwory ktorych sluchaja (np. wtyczka do winampa) i robia z tego najrozniejsze statystyki.
laDa
Cytat(dr_bonzo @ 20.05.2007, 16:53:52 ) *
laDa: nie wazne co jest w pliku, wazne jak to potraktujesz. W pliku sa bajty, a czy potraktujesz to jako smieci lub np. jpg'a to juz od ciebie zalezy.

i obejrzyj serwis last.fm, zbieraja od userow utwory ktorych sluchaja (np. wtyczka do winampa) i robia z tego najrozniejsze statystyki.

Taa.. dlatego łatwiej będzie, kazdy bedzie uploadował swoja playliste. Którą php będzie przetważało..

1. <?
  2. $sciezka = "./playlisty/";
  3. $lista=array();
  4. $katalog = opendir($sciezka);
  5.  
  6. while ($plik = strtolower(readdir($katalog)))
  7. {
  8. if ($plik<>"." && $plik<>"..") if(!is_dir($sciezka.$plik))
  9. $lista[]=$plik;
  10. }
  11.  
  12. sort($lista); 
  13.  
  14. for ($i=0;$i<count($lista);$i++)
  15. {
  16. print "<br><a href="/$sciezka$lista[$i]">$lista[$i]</a>";
  17. echo"$file";
  18.  
  19. }
  20. closedir($katalog);
  21. ?>

Kod wyświetla listę plików które dostępne są w katalogu.. nie wiem jak to przekształcić żeby zamiast listy, pętla otwierała plik wyciągała jego wnętrze, i wyświetlała je w przeglądarce... Nigdy nie uzywałem fopen() + fread(), file(), file_get_contents(), i nie potrafię chyba tego zrobić...

Wszystkie moje próby jakiegoś postawienia tego na nogi, spełzły na niczym, moje kody wywalały tylko kolejne błędy.. ale to pewnie dlatego że kod wyciągnąłem z jakiejś strony w necie i nie wiem w której zmiennej zapisywany jest plik który mam podać w argumencie fopen()..

POMOCY!

Dopisałem, to co pogrubione.
  1. <?
  3. $lista=array();
  5.  
  7. {
  9. $lista[]=$plik;
  10. }
  11.  
  12. sort($lista);
  13. ?>

$uchwyt = fopen($plik, "r");
$tresc = fread($uchwyt);

1. <?php
  2. for ($i=0;$i<count($lista);$i++)
  3. {
  4. print "<br><a href="/$sciezka$lista[$i]">$lista[$i]</a>";
  5. ?>

echo"$tresc";

}
?>
[/php]

fclose($uchwyt);

1. <?php
  2. closedir($katalog);
  3. ?>

Wywala

Warning: Wrong parameter count for fread() in C:\Program Files\xampp\htdocs\d\pll.php on line 15

config.txt
Warning: fclose(): supplied argument is not a valid stream resource in C:\Program Files\xampp\htdocs\d\pll.php on line 24
kwiateusz
fread" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual zobacz w przykładzie że trzeba podać ile bajtów ma to odczytać...

[+] edit
Przepraszam, za wcięcie w posta,
ale nie domknąłeś tagu tongue.gif
---
~strife
laDa
  1. <?
  3. $lista=array();
  5.  
  7. {
  9. $lista[]=$plik;
  10. }
  11.  
  12. sort($lista); 
  13.  
  14. $uchwyt = fopen($sciezka$lista[$i], "r");
  15. fread($uchwyt, filesize($uchwyt));
  16.  
  17. for ($i=0;$i<count($lista);$i++) 
  18. {
  19. print "<br><a href="/$sciezka$lista[$i]">$lista[$i]</a>";
  20. echo"$tresc
  21. $uchwyt";
  22. }
  23.  
  24. fclose($uchwyt);
  25. closedir($katalog);
  26. ?>

Parse error: syntax error, unexpected T_VARIABLE in C:\Program Files\xampp\htdocs\d\pll.php on line 14
kwiateusz
ehh zmienne sie łączy kropką

1. <?php
  2. $uchwyt = fopen($sciezka.$lista[$i], "r");
  3. ?>
laDa
  1. <? 
  2. $sciezkadokatalogu = "./playlisty";
  3. $f = opendir($sciezkadokatalogu);
  4. while (false !== ($plikitekstowe = readdir($f))) {
  5. if (eregi(".(txt)$",$plikitekstowe)) include("$sciezkadokatalogu$plikitekstowe");
  6. }
  7.  
  8. ?>

Ten kod wyświetla zawartość plików tekstowych z katalogu.. jednak robi to tylko dla jednego pliku.. co dopisać żeby policzyło wszystkie pliki, i wyświetliło tylko 4, i kolejne 4 na następnej stronie ?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.