Wiem że było poruszane już wielokrotnie na forum, męczyłem się cały dzień z tymi ustawieniami i nadal nie działa mi prawidłowo - gupieję już całkowicie przy tym;
Mam strone - po przeniesieniu na nowy serwer posypały się czcionki;
Próbowałem już różnych kodowań i albo mam polskie znaczki w treściach z bazy a nie mam na stronie /text np zmiennych/ albo odwrotnie - najbardziej optymalne rozwiązanie jakie udało mi sie uzyskać to takie:
gżegżółką ustawiłem kodowanie dla bazy iso-8859-2 - na PHPMyadminie ustawienia dałem takie:
System porównań dla połączenia MySQL: latin2_general_ci
Metoda porównywania napisów: latin2_general_ci
na stałe ustawione było:
System kodowania znaków dla MySQL: UTF-8 Unicode (utf8)
wciągnołem bazę i ustawiłem przy tym latin2 - na podglądzie mam polskie znaczki, teraz w php
łączę się tak:
<?php $this->isOpen = ($this->database == "") ? true : mysql_select_db($this->database, $this->connectionId); $odp = $this->query("SET CHARACTER SET cp1250"); $odp = $this->query("SET NAMES cp1250"); $odp = $this->query("SET character_set_connection=cp1250"); $odp = $this->query("SET character_set_client=cp1250"); $odp = $this->query("SET character_set_results=cp1250"); ?>
w nagłówku ustawiłem :
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=windows-1250">
i w zasadzie mam polskie znaczki zarówno w treści strony jak i w textach wyciąganych z bazy /poza dużą literką Ź/
Czy ktoś może mi pomóc ? czy istnieje możliwość ustawienia tego tak bym baze miał kodowaną w utf8 ? i miał na stronie polskie znaczki /wszystkie/ zarówno przy treściach na stronie jak i przy wyciąganiu z bazy danych?
Proszę o pomoc - możecie mi wleic fragment kodu ? wraz z opisem co ja mam ustawić w phpmyadminie zeby dobrze było ?