Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: połączenie z bazą...
Forum PHP.pl > Forum > PHP
niko
Witam

Wiem że było poruszane już wielokrotnie na forum, męczyłem się cały dzień z tymi ustawieniami i nadal nie działa mi prawidłowo - gupieję już całkowicie przy tym;

Mam strone - po przeniesieniu na nowy serwer posypały się czcionki;
Próbowałem już różnych kodowań i albo mam polskie znaczki w treściach z bazy a nie mam na stronie /text np zmiennych/ albo odwrotnie - najbardziej optymalne rozwiązanie jakie udało mi sie uzyskać to takie:

gżegżółką ustawiłem kodowanie dla bazy iso-8859-2 - na PHPMyadminie ustawienia dałem takie:
System porównań dla połączenia MySQL: latin2_general_ci
Metoda porównywania napisów: latin2_general_ci

na stałe ustawione było:
System kodowania znaków dla MySQL: UTF-8 Unicode (utf8)

wciągnołem bazę i ustawiłem przy tym latin2 - na podglądzie mam polskie znaczki, teraz w php
łączę się tak:

1. <?php
  2. $this->isOpen = ($this->database == "") ? true : mysql_select_db($this->database, $this->connectionId);
  3. $odp = $this->query("SET CHARACTER SET cp1250");
  4. $odp = $this->query("SET NAMES cp1250");
  5. $odp = $this->query("SET character_set_connection=cp1250");
  6. $odp = $this->query("SET character_set_client=cp1250");
  7. $odp = $this->query("SET character_set_results=cp1250");
  8. ?>

w nagłówku ustawiłem :

1. <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=windows-1250">

i w zasadzie mam polskie znaczki zarówno w treści strony jak i w textach wyciąganych z bazy /poza dużą literką Ź/

Czy ktoś może mi pomóc ? czy istnieje możliwość ustawienia tego tak bym baze miał kodowaną w utf8 ? i miał na stronie polskie znaczki /wszystkie/ zarówno przy treściach na stronie jak i przy wyciąganiu z bazy danych?

Proszę o pomoc - możecie mi wleic fragment kodu ? wraz z opisem co ja mam ustawić w phpmyadminie zeby dobrze było ?
pbnan
Korzystaj z UTF-8, a nie ISO-8859-2 czy CP-1250 winksmiley.jpg

Zalecana lekturka:
http://blog.mathew-coder.info/index.php?p=...;more=1&c=1
+ komentarze pod wpisem ;-)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.