Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Sesja a zapis do pliku
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Robert
Witam !!
Mam problem z sesja i zapisem do pliku. Wg. mnie cos jest zle z tym fragmentem. Sluzy od do logowania sie usera:
[php:1:b2cd6d1ba6]if(!empty($_POST))
{
if(file_exists('users/'.$_POST['logg'].'.dat'))
{
include('users/'.$_POST['logg'].'.dat');
$_POST['passw'] = szyfruj($_POST['passw'], maslo) ;
if($pass !== $_POST['passw'])
{
echo "<br/><div align='center' style='font-weight: bold; color: #888888'>Nieprawidlowe haslo</div><br/>".$error;
}
if($log == $_POST['logg'] && $pass == $_POST['passw'])
{
session_start();
$_SESSION["logg"] = $_POST['logg'];
$_SESSION["passw"] = $_POST['passw'];
header('location: index.php?page=profil_welcome&'.SID);
exit();
}
}
else
{
echo "<br/><div align='center' style='font-weight: bold; color: #888888'>Nieprawidlowy login</a>".$eror;
}
}
elseif($_SESSION["logg"]){
echo "<table height='68' width='100%' cellpadding='0' cellspacing='0'>
<tr>
<td>
<table width='100%' cellpadding='1' cellspacing='0' style='border-top:1px solid #000000; border-bottom:1px solid #000000'>
<tr>
<td align='right' bgcolor='#666666'><font color='#000000'>Witaj <b>".$_SESSION["logg"]."</font>&nbsp;
</td>
</tr>
</table>
</td>
</tr>
<tr>
<td><table height=100% width='100%' cellpadding='2' cellspacing='0'>
<tr>
<td align='center'><font color='#999999'>Jestes zalogowany</font>
</td>
</tr>
<tr>
<td align='right'>&laquo; <a href='index.php?page=profil_logout' class='admin'>wyloguj</a>&nbsp;</td>
</tr></table>
</td>
</tr>
</table>";
} else {[/php:1:b2cd6d1ba6]
Normalnie wyswietlany jest przez caly czas warunek [php:1:b2cd6d1ba6]elseif($_SESSION["logg"])[/php:1:b2cd6d1ba6] lecz gdy cos zapisuje do pliku, skrypt jakby sie cofa i przechodzi do [php:1:b2cd6d1ba6]else
{
echo "<br/><div align='center' style='font-weight: bold; color: #888888'>Nieprawidlowy login</div>".$eror;
}
[/php:1:b2cd6d1ba6]Z poczatku myslalem ze dzieje sie cos nie tak ze zmienna $_POST["logg"] lub $_SESSION["logg"] no ale nie jestem pewnien. Wiec tak oto wyglada moj problem... Ma moze ktos jakas propozycje? Dodam ze podczas kazdego zapisu do pliku sie tak dzieje.

Pozdrawiam
spenalzo
[php:1:897cd22a69] $_POST['passw'] = szyfruj($_POST['passw'], maslo) ?>[/php:1:897cd22a69]
Czy "maslo" to jest stała? Jak nie to w cudzysłowy.

Poza tym daj sobie gdzieś
[php:1:897cd22a69]<?php
echo "<pre>";
print_r($_SESSION);
echo "</pre>";
?>[/php:1:897cd22a69]
aby sprawdzić co faktycznie zawiera zmienna $_SESSION
Robert
POza tym sprawdzilem sesje i mam cos takiego:
[php:1:763375d0a7]<?php
Array
(
[logg] => Kaia
[passw] => ˇĄŠż
)

?>[/php:1:763375d0a7]
Robert
Wiec.....czy znajdzie sie ktos kto pomoze mi?? Bardzo zalezy mi na tej sprawie. Powiedzcie tylko jakie materialy potrzebujecie, fragmenty skryptow a je dostarcze. Przypomne o co chodzi. Podczas zapisywania do pliku, dodam ze podczas "kazdego" zapisu, chocby byl to wpis do ksiegi lub nowy news czy artykul zawsze sie tak samo dzieje. Mianowicie zostaje "wywalony" z warunku elseif. [php:1:f904d064b3]}
elseif($_SESSION["logg"]){
echo "Witaj <b>".$_SESSION["logg"]."</font>&nbspJestes zalogowany</font><br/>&laquo; <a href='index.php?page=profil_logout' class='admin'>wyloguj</a>&nbsp";
} else {[/php:1:f904d064b3]. Moze zle zrobilem cala strukture pliku z warunkami. Dodam jeszcze ze cofa mnie do tego momentu.[php:1:f904d064b3]}
else
{
echo "<br/><div align='center' style='font-weight: bold; color: #888888'>Nieprawidlowy login</a>".$eror;
} [/php:1:f904d064b3]
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.