Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Obrazki skalowanie Mysql
Forum PHP.pl > Forum > PHP
astropanic
Witam,
Wiem ze temat uploadu byl wiele razy walkowany, ale jak wrzucic obrazek do bazy po uwczesnym jego skalowaniu ?

Mam na mysli ze wykonuje funkcje imagejpeg($image,$path,$quality), w ten sposob wiadomo zapisze zeskalowany obrazek w pliku o sciezce $path, ale jak otrzymac strumien zeskalowanego obrazka zeby wrzucic go do bazy ?

Pozdrawiam
SongoQ
Mozesz wykorzystac buforowanie. Sa chyba przyklady w manualu.
astropanic
Mozesz troche jasniej ? Bo nie zrozumialem. Wiem co to jest bufor, ale nie rozumiem jak to sie ma do skalowanych obrazkow, przeciez nawet majac jakis bufor musze tam ten strumien wsadzic, skad wziasc ten strumien ?

Pozdrawiam

Chyba znalazlem to co mialem na mysli imagegd2, zobacze czy z tym pojdzie, poki co dziekuje

Dobrze, poradzilem sobie, dziekuje raz jeszcze.
Mam jeszcze jedno pytanie mieszczace sie w tej kategorii.

Chce wyswietlic powiedzmy 25 ogloszen ze zdjeciami na stronie, jak wykonac zapytanie do bazy ?
Co jest efektywniejsze, pobrac newsy i w petli je wyswietlac wysylajac za kazdym razem zapytanie do bazy o zdjecie czy pobrac wszystkie 25 zdjec lacznie z newsami jednym zapytaniem ? W drugim przypadku jak je wyswietlic na stronie skoro w tablicy bede mial zdjecia ?
nexis
Manual: ob_start" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual

A swoją drogą takich rzeczy się nie robi (zapisywanie grafiki do bazy danych)! smile.gif
SongoQ
Wykonaj 2 zapytania. Jedno ogloszenia 2 fotki.
astropanic
Niby dlaczego sie nie robi ? Po to PDO ma obsluge LOB zeby z niej korzystac, ja tu widze same korzysci, glownie integralnosc danych. Jaka masz pewnosc ze podczas zapisu do bazy danych i zdjecia do pliku nie utracisz ktoregos z nich ? (awaria zasilania chociazby). W PDO ladnie wszystko sie zamknie w transakcje i po klopocie. tym bardziej ze trzymam tylko male pliki (miniatury zdjec, o czym pisalem powyzej)

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.