Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Zapisanie ponowne zmiennej $_SESSION
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Robert
Witam !!

Czy moge zmienic wartosc zmiennej sesyjnej $_SESSION podczas trwania sesji?
Np. zmienna sesyjna $_SESSION zapisalem tak:
[php:1:1f8c468b24]<?php
$_SESSION["passw"] = $pass;//zmienna $pass z pliku
?>[/php:1:1f8c468b24]
Lecz czasem sie zdarzaja sytuacje gdzie podczas zalogowania (czyli uruchomienia sesji) chcemy zmienic dane w panelu usera i zmieniamy dajmy na to haslo Czyli teraz zmienna $pass ma inna wartosc i wartosc zmiennej $_SESSION jest teraz jest inna. Wiec czy pozostaje mi w tym momencie wylogowac uzytkownika(czego wolal bym uniknac) czy podczas zapisywania edytowanego profilu moge zmienic wartosc zmiennej sesyjnej $_SESSION. Ja bym zrobil to w ten sposob, ze podczas zapisywania zmienionego hasla dodatkowo bym zapisal zmienna czyli
[php:1:1f8c468b24]<?php
$_SESSION["passw"] = $_POST["pass"];//zmienna $_POST["pass"] pochodzi z formularza do edycji profilu
?>[/php:1:1f8c468b24]Czy w tym momencie watosc zmiennej $_SESSION ma wartosc podana w formularzu od edycji. Czy tak moge zapisac ja czy robi sie to inaczej questionmark.gif

Pozdrawiam
adwol
Cytat
Czy moge zmienic wartosc zmiennej sesyjnej $_SESSION podczas trwania sesji?

Tak. Zawartość $_SESSION jest odczytywana przez PHPa po zakończeniu skryptu, więc jeśli zmienisz w nim jakąś zmienną, zapisana zostanie nowa wartość.
Robert
Wiec wciaz nie wiem czemu mi zapisywanie do pliku jakby przerywa sesje. Wiecej szczegolow:
http://forum.php.pl/viewtopic.php?t=6984
Seth
Nastepnym razem dopisz pytanie do juz rozpoczetego tematu.
Temat blokuje.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.