Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php/sql] zapis daty w formaci 27-07-2007 jako unix_timestamp
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
wojtekwro
witam,
mam taki kodzik
  1. <?php
  2. rozpatrzenia reklamacji i odpowiedzi do klienta
  3. <input name="drozp" size="20" type="text" readonly="readonly" value="'; 
  4. $r = (86400*14);
  5. $r1 = mktime ();
  6. $r2 = ($r1 + $r);
  7. print date(("Y-m-d"), $r2);
  8. echo'">
  9. ?>

który wyświetla mi fajnie date w formularzu później zapisuje sobie ją w bazie ale w formacie Y-m-d. Chciałbym aby w formularzu data była wyświetlona w formie Y-m-d, a w bazie była dodana jako unix_timestamp prosiłbym o podpowiedź jak tego dokonać. Nie wiem właśnie czy w samy value to jakoś przedefiniować czy już przy zapisie do bazy zrobić to jakoś takoś ;]
  1. <?php
  2. $zapytanie="INSERT INTO spis (data,osoba,klient,faktura,produkt,problem,drozp,zadania,przec) VALUES ('$data','$osoba','$klient','$faktura','$produkt','$problem',UNIX_TIMESTAMP'$drozp','$zadania','$przec')";
  3. ?>
uli
Cytat(wojtekwro @ 19.06.2007, 10:01:16 ) *
witam,
mam taki kodzik
  1. <?php
  2. rozpatrzenia reklamacji i odpowiedzi do klienta
  3. <input name="drozp" size="20" type="text" readonly="readonly" value="'; 
  4. $r = (86400*14);
  5. $r1 = mktime ();
  6. $r2 = ($r1 + $r);
  7. print date(("Y-m-d"), $r2);
  8. echo'">
  9. ?>

który wyświetla mi fajnie date w formularzu później zapisuje sobie ją w bazie ale w formacie Y-m-d. Chciałbym aby w formularzu data była wyświetlona w formie Y-m-d, a w bazie była dodana jako unix_timestamp prosiłbym o podpowiedź jak tego dokonać. Nie wiem właśnie czy w samy value to jakoś przedefiniować czy już przy zapisie do bazy zrobić to jakoś takoś ;]
  1. <?php
  2. $zapytanie="INSERT INTO spis (data,osoba,klient,faktura,produkt,problem,drozp,zadania,przec) VALUES ('$data','$osoba','$klient','$faktura','$produkt','$problem',UNIX_TIMESTAMP'$drozp','$zadania','$przec')";
  3. ?>

mktime

Masz przecież datę w timestamp: $r2
wojtekwro
chyba niezrozumiale to napisałem ;]

wiem że $r2 to unix ale mi chodzi o to aby z daty wyświetlonej w value zrobić przy zapisie do bazy unixa ;]
mara.tonczyk
Strasznie malo zrozumiale to napisales.

Zrozumiale to tak:
[zapis do bazy]
dane -> unix_timestamp
[odczyt z bazy]
data Y-m-d <- dane w bazie

jesli o to chodzi to rozwiazanie polecalbym zapis z funkcja UNIX_TIMESTAMP a przy select uzycie FROM_UNIXTIME do pola daty ktore zwroci YYYY-MM-DD HH:MM:SS

Ogolnie to powinienes zajrzec http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/dat...-functions.html
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.