Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Przekazywanie zmiennej do pliku bez "action"
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Lombi
Witam,

Słuchajcie chce przekazać zawartość textarea po kliknieciu na submit do drudiego pliku bez zapisywania tej zawartosci w nim. Jak dam:

1. <form action="plik.php" method="post">

dziala oczywiście smile.gif Ale ja potrzebuje taki sam efekt tylko bez action w form!

1. <form method="post">
  2. <textarea name="tresc"> jakas tresc </textarea>
  3. <input name="a" type="submit" value="a" />
  4. </form>

1. <?php
  2. if ($_POST["a"])
  3. {
  4. $dane = $_POST["tresc"];
  5.  i co dalej questionmark.gif jak przekazac to do pliku php questionmark.gif
  6.  }
  7. ?>
nospor
  1. <?php
  2. if ($_POST["a"])
  3. {
  4. $dane = $_POST["tresc"];
  5.  //i co dalej questionmark.gif jak przekazac to do pliku php questionmark.gif
  6. //odpowiedz:
  7. include('plik.php');// $_POST["tresc"] bedzie widoczna w tym includowanym pliku
  8.  }
  9. ?>

oto ci chodzi?
Lombi
Mniej wiecej NOSPOR. Tylko chce żeby to sie otworzylo w nowym oknie a nie pod texarea smile.gif
mara.tonczyk
daj to do nowego okna za pomoca atrybutu target tagu form
Lombi
Robilem tak tyle że to otwiera w nowym oknie ale znowu calą zawartosc textarea + plik.php a ja chce żeby otworzyła się w nowym oknie tylko ta tresc która znajduje się wewnatrz textarea.

Wiem że wymyślam ale taką mam potrzebe niestety smile.gif
mara.tonczyk
jesli potrzebujesz tylko tekstu w nowym oknie to po co ci php starczy w zupelnosci JS

1. <script>function otwierajokno(dane){
  2.  
  3. var okno=window.open('about:blank', 'dsaffadsff'+Math.round(Math.random()*9999), 'width=szerokosc, height=wysokosc, top=10, left=10');
  4. with (okno.document){
  5. writeln(dane);
  6. }
  7. okno.focus();
  8. }</script>
  9.  
  10. i zamaist submita dac button z onclickiem na otwierajokno(document.getElementById('idtextarea').value)
Lombi
Dziękuje za odpowiedzi panowie.

Mam jeszcze pytania do mara.tonczyka:
Dlaczego czasem zamiast tylko właściwego okna z zawartoscią pokazują sie jeszcze inne z zawartoscia 1, 2 czy 3 itd. ?
Mozna to zmusic zeby po kliknieciu na buttona otwierało tylko nowe okno bez odsciwrzania zawartości textarea, bo aktualnie jak napiszesz cos w textarea i klikniesz na przycisk to te dane znikaja sad.gif
mara.tonczyk
Oczywiscie ze sie da. JS ma dosc duze mozliwosci zapodaj (na PM) formularz i opis jaki wynik chcesz uzyskac a pomoge Ci napisac odpowiednia obsluge do tego.

Czy moze to co podales wyzej to caly formularz winksmiley.jpg
Jesli tak to daj window.open bez Math.random ...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.