Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] wyrzucenie poza pętle
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Wykrywacz
1. Mając pętle
  1. <?php
  2. foreach($generacja as $klucz)
  3. {
  4. $select_podwojny_gen = mysql_query("select count(id) from dop_kont 
  5. where nr_listy in (select nr_listy from dop_kont where id_paczki =".$generacja[$klucz].") and plik = 'TAK'");
  6. $spg = mysql_fetch_row($select_podwojny_gen);
  7. if ($spg['0'] >= 1 and $podwojny == 'NIE'){
  8. echo 'Poniższe przelewy zostały już wygenerowane :';
  9. echo '<table border="1"><tr><td>Nr_listy</td><td>Tytuł</td><td>Kwota</td><td>Generujący</td><td>Generuj</td></tr>';
  10.  
  11. $echo_podwojny_gen = mysql_query("select * from dop_kont where id_paczki =".$generacja[$klucz]."");
  12. $echo_pg = mysql_fetch_array($echo_podwojny_gen);
  13. echo '<tr><td>'.$echo_pg['nr_listy'].'</td><td>'.$echo_pg['tytul'].'</td><td>'.$echo_pg['kwota'].'</td><td>'.$echo_pg['user'].'
  14. <form id="form1" name="form1" enctype="multipart/form-data" method="post" action="df_kontrola.php">
  15. </td><td><input type="checkbox" name="generacja['.$echo_pg['id_paczki'].']" value="'.$echo_pg['id_paczki'].'">
  16. <input type="hidden" name="podwojny" value="TAK"></td></<tr>';
  17. }
  18. if (!$spg['0'] or $podwojny == 'TAK'){
  19. .........
  20. .......
  21. }}
  22. ?>

framgent
  1. <?php
  2. echo 'Poniższe przelewy zostały już wygenerowane :';
  3. echo '<table border="1"><tr><td>Nr_listy</td><td>Tytuł</td><td>Kwota</td><td>Generujący</td><td>Generuj</td></tr>';
  4. ?>

Chciałbym aby został pokazany tylko raz, jako że jest to top tabelki.
Jednakże musi on się pojawić tylko w tedy gdy zachodzi 1 warunek, jeżeli nie zachodzi to wogóle ma być zniknięty.

Zastnawiam się czy jest jakiś sposób aby coś było wykonane tylko raz w foreach.
Macie może jakieś spostrzeżenia bo ja już przestałem widzieć cokolwiek tongue.gif

Znam budowę i mechanikę działania pętli w tej sprawie proszę o nie odsyłanie do manuala.
Moje pytanie dotyczy raczej problematyki rozwiązania takowego zagadnienia z uwagi brak pomysłów w rozwiązaniu z mojej strony.
Void
Możesz dodać w pętli zmienną, która będzie przechowywała 0 (jeżeli top tabelki nie został wyświetlony) lub 1 (jeżeli już został wyświetlony). W zależności od wartości zmiennej, będziesz mógł wyświetlić top tabeli lub nie.

1. <?php
  2. foreach($generacja as $klucz)
  3. {
  4. //...
  5. if ($spg['0'] >= 1 and $podwojny == 'NIE'){
  6. if (!$pokazano) {
  7. echo 'Poniższe przelewy zostały już wygenerowane :';
  8. echo '<table border="1"><tr><td>Nr_listy</td><td>Tytuł</td><td>Kwota</td><td>Generujący</td><td>Generuj</td></tr>';
  9. $pokazano = 1;
  10. }
  11.  
  12. //...
  13. ?>
Wykrywacz
Haha Genialne w swej prostocie, nie wpadł bym sam.
Dzięki
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.