Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: zapisywanie klas
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Marcheff
taka sprawa - której niestety nie udało mi sie znaleźć przy pomocy sercza.

na razie bez kodu i abstrakcyjnie.
mam klase.. tworzę jej instancje i chciałbymje zapamietać aby użyć w kolejnym skrypcie (oszczędność czasu biggrin.gif )
z manuala wiem ze nei moge zapisać tego w sesji - a byłoby to rozwiązanie idealne.

wymyśliłem ze możnaby spróbować zapisać utworzoną kalsę jako obiekt binarny w bazie danych.
czy ktoś coś takiego ćwiczył - tj zapisywanie klas??

bazy danych wchodzące w rachubę to raczej PostreSQL bo afair PHPowe API dla MySQL nie ma zbyt rozwiniętej obsługi blobów.

czy - szanowni grupowicze mają jakies doświadczenia - cobym otwartych drzwi nei wyważał 8)
Seth
Z pomoca w takich przypadkach przychodzi [manual:7afc70993c]serialize[/manual:7afc70993c] i [manual:7afc70993c]unserialize[/manual:7afc70993c], ktore sluza do zapisywania min stanu obiektu, a pozniej odtworzenia go.
Trzeba pamietac, ze przed zdeserializowaniem nalezy zaincludowac klase, ktora bedzie deserializowana.

Zserializowany obiekt mozna potem przetrzymywac w dowolnym miejscu: w pliku, bazie, sesji etc.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.