Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: edycja txt
Forum PHP.pl > Forum > PHP
kabe
hej witam forumowiczow (ja tu poraz pierswszy i zielony w php)
mam pytanie
mam plik txt ..i chcialbym moc go edytowac ..jak to zrobic ?
ramze
jeżeli chcesz plik edytować z pozycji administratora to wystarczy ftp client winksmiley.jpg a jak zwykłego usera musisz mu nadać atrybuty

Kod
<?  / ten skrypt odczytuje plik "edytowany.txt" i nadaje mu atrybut r czyli otwrcie do odczytu/

$plik = fopen ("edytowany.txt", "r");

if (! ($plik) !) {

print "Błąd pliku ..."; /chcę w miejsce kropek wstawić nazwę pliku jak to zrobić /

} else {  

$tekst=fprint ($plik);

print "Dane z pliku: <B>$tekst</B>;

fclose ($plik);

}

?>

teraz kolejny skrpcik który bedzie zapisywał dane do pliku

Kod
<?

$plik = fopen ("edytowany.txt", "w");

if (! ($plik) !) {

print "Błąd pliku ..."; /chcę w miejsce kropek wstawić nazwę pliku jak to zrobić /

} else {

fwrite= questionmark.gifquestionmark.gifquestionmark.gif /co tu wstawić żeby mozna było wpisać tekst a skrypt by ten tekst do pliku zapisywał/

fclose ($plik);

?>

iteraz to wysarczy w jednym pliku html wpisac i już tylko niech napiszą jak zapisać do pliku jakiś tam tekst a żeby usuwać linijki tekstu to juz nie moj poziom bo ja bym to rozwiązał za pomocą
Kod
$linia =  ; / co tu wstawic żeby można było wybrać dowolną linię/

$wiersz = (fgets ($plik, $linia));

ale zamotałem, no nie questionmark.gif? alesię dopiro uczę i staram się do tego dojsć po swojemu, a może ktoś mi opisze jak to szybkozrobić to edytowanie tego tekstu, może żeby otwierał sie plik tekstowy w ramce tak jak w forum przy edytowaniu posta i żeby mozna było go dowolnie zmieniać (tekst).
waluś
o kurde ramze ... ty może mi odpowiedz na moje pytanko w poście niżej :-))))))
kabe
eheh troszke faktyczie zamotales.chodzi mi o to ze mam plik a.txt z dana trescia..i zebym mogl z poziomu www go edytowac
mqmin
pierwszy plik load.php

Kod
<?

$plik = fopen ("a.txt", "r");

$tekst=fprint ($plik);

echo("<form action='save.php' method=post>

<textarea name=tresc>$tekst</textarea><br>

<input type=submit value=zapisz></form>");

fclose ($plik);

?>

drugi plik zapisujący save.php

Kod
<?

$plik = fopen ("a.txt", "w");

fwrite($tresc, $plik);

echo("dane zapisane");

fclose ($plik);

?>

no i po kłopocie... laugh.gif
Mac
Cytat
...
drugi plik zapisujący save.php

Kod
<?

fwrite($tresc, $plik);

echo("dane zapisane");

fclose ($plik);

?>

no i po kłopocie...  :lol:

To już lepiej zrobić tak:
save.php
Kod
<?

@fwrite($tresc, $plik) or die ("Zapis do pliku nie powiódł się!");

echo("Dane zapisane poprawnie!");

fclose ($plik);

?>

PRzynajmniej jest napisane czy się udało zapisać dane czy nie smile.gif
smile.gif
mqmin
specjalnie nie pisałem nic w stylu if() i else()... nie chiało mi się tego wszstkiego pisać.... a co tu ma wogle nie chodzić więc po co sprawdzać czy plik istnieje i takie tam...

przynajmniej napisałem przejrzyście :wink: a tu odrazu zrypka...
Mac
Cytat
specjalnie nie pisałem nic w stylu if() i else()... nie chiało mi się tego wszstkiego pisać.... a co tu ma wogle nie chodzić więc po co sprawdzać czy plik istnieje  i takie tam...

przynajmniej napisałem przejrzyście  :wink: a tu odrazu zrypka...

Czemu zrypka, napisałem tylko, że lepiej dodać do tego albo funkcję if albo zastosować funkcję die(); , a reszta skryptu jest taka sama jak w Twoim skrypcie nie zaprzeczam, tylko chciałem dodać tą funkcję do Twojego skryptu die(); ewentualnie if(); smile.gif
smile.gif
AnoniM_MC
najlepiej to jest poczytac manuala i sie wszystkiego dowiedziec
GeoS
Cytat
najlepiej to jest poczytac manuala i sie wszystkiego dowiedziec

BRAWO :!: Popieram swojego przedmowce. Sugeruje, aby w plikach dostepnych do sciagniecia z php.pl (po jego ponownym starcie) pojawily sie jakies wersje (spakowane: CHM, PDF, HTML) manuala do sciagniecia. Wielu osoba na prawde sie przyda, a nam oszczedzi pisania wielu odpowiedzi.
kabe
najlepiej nie zakladac forum,przeciez wszystko jest w manualo ale i tak dzieki wszystkim za pomoc smile.gif))) c(~) dla was smile.gif
GeoS
Ale przeciez nikt przez cale zycie nie bedzie Ci wszystkiego podawal gotowego :!:
Czasami trzeba samemu siegnac do literatury fachowej i sie doksztalcic, a nie wiecznie bazowac na wiedzy innych (przeciez oni tez ja musieli jakos zdobyc). A gdzie sie podziala chec eksperymentowania i osiagania sukcesow samemu, bez niczyjej pomocy.
Ja zawsze staram sie znalesc odpowiedz sam, a dopiero w ostatecznosci mecze innych.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.