Nie bardzo wiedzialem jak nazwac ten temat, oraz czy postuje w odpowiednim dziale.
Zobowiazalem sie zrobić projekt przez wakacje. Mial by on byc prostą gierka w ktorej gracz moze sie poruszac po mapie i robic rozne dziwne smieszne rzezczy. Koordynanty na których aktualnie przebywa mialy by być zapisywane do bazy, tak aby po kazdym zalogowaniu sie byl w tym samym miejscu. O ile z dziwnymi smiesznymi rzeczami dam sobie chyba rade, to problem leży w mapie. Mialo by to byc wyswietlone niewielka tableka(?) z mapą, po której mozna by sie poruszać klikając w strzałki (gora dol lewo prawo- nie z klawiatury). O ile jednak tresc nie jest w ogole wazna - mam zwracac uwage na profesjonalizm wykonania, tzn. na szybkosc dzialania, optymalizacje pod rozne przegladarki itp. Tak jak bylby to powazny projekt

No i tu zaczyna się moje pytanie - w czym zrobic to, aby mapa przesuwala sie bez przeladowan strony. Czy to ma w ogole sens? Myślałem o zrobieniu tego w ajaxie, na XMLu - ale z drugiej strony w googlach znalazłem, że XML wcale nie jest szybki. Flash niestety wydaje mi się, że odpada - ponieważ jezeli mam zwracac uwage na wszystko to - flash muli wolniejsze PCty(takie jak moj