Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: wielkosc literek a ereg() lub cos innego
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Azazel
Witam ponownie.

Tym razem mam problem nastepujacy:

mam w bazie usera , np "Henio", i teraz rozchodzi sie o logowanie, wszystko dziala fajnie, ale moze zalogowac sie zarowno "henio" jak i "Henio" - chodzi mi o to zeby przy porownaniu przez ereg() lub jakims innym sposobem rozpoznawac takze wielkosc liter - jednym slowem zeby "Henio" mogl, a "henio" nie mogl sie zalogowac - oswieccie mnie niewiernego , juz dzisiaj wystarczajaco sponiewieranego , bo sam nic nie dam razy juz wymyslic:)
AnoniM_MC
Poczytaj w manualu, na pewno gdzies tam to jest
Azazel
Cytat
Poczytaj w manualu, na pewno gdzies tam to jest

ciekawe jak dlugo nad tym myslales :idea:
Mac
Cytat
Witam ponownie.

Tym razem mam problem nastepujacy:

mam w bazie usera , np "Henio", i teraz rozchodzi sie o logowanie, wszystko dziala fajnie, ale moze zalogowac sie zarowno "henio" jak i "Henio" - chodzi mi o to zeby przy porownaniu przez ereg() lub jakims innym sposobem rozpoznawac takze wielkosc liter - jednym slowem zeby "Henio" mogl, a "henio" nie mogl sie zalogowac - oswieccie mnie niewiernego , juz dzisiaj wystarczajaco sponiewieranego , bo sam nic nie dam razy juz wymyslic:)

Jak wygłąda u Ciebie logowanie?
Jak sprawdzasz czy użytkownik się zgadza z tym z bazy?
Możesz zrobić tak: pobierasz użytkownika z bazy i porównujesz czy jest taki sam jak ten wpisany w polu do logowania np.
Kod
if($uzytkownik_z_bazy==$uzytkownik_z_formularza) {

echo("Zalogowany!");

}

else {

echo("Niezalogowany!");

}

smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.