Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [html][css] Wysrodkowanie zawartosci div-a
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
lukash82
Witam. Mam taki problemik z wysrodkowaniem zawartosci div-a za pomoca css. Chcialem wyswietlic pare obrazkow o roznych rozmiarach na stronce przy czym nie chce do tego uzywac tabeli tylko div-ow. Niby wszystko dziala a jednak nie do konca. Czytalem juz chyba ze sto roznych sposobow w necie jak to zrobic ale nijak mi nie chce to dzialac. Moze troche kodu, a potem powiem co z tym chcialbym zrobic.
Kod html (wszystko jest w php ale dokladnie chcodzi tylko o html)
  1. <?php
  2. {
  3. if($k%4==0) 
  4. {
  5. echo "</div id='wiersz'><div id='wiersz'>";
  6. }
  7. echo "<div id='komorka'>";
  8. ...
  9. wyswietlanie zdjecia
  10. ...
  11. echo "</div id='komorka'>";
  12. $k+=1;
  13. }
  14. ?>

i css:
#wiersz {
width : 610px;
height : 150px;
}
#komorka {
width : 150px;
height : 150px;
}
img {
border : none;
}
#komorka img {
margin : auto;
vertical-align : middle;
text-align : middle;
}

A wiec w pierwszym pliku otrzymuje z zapytania jakas pule zdjec, ktore ukladam po 4 w wierszu i przechodze do nastepnego wiersza, az sie nie skoncza zdjecia. Kazde zdjecie ma byc w osobnym div-ie, o podanych wymiarach w css i to wlasni nie dziala bo pod ff jest widziany tylko rozmiar wiersza, a poszczegolne div-y w srodku sie jakby sklejaja, pod ie oczywiscie sie wyswietla jeszcze inaczej. Nie wiem jak zrobic, zeby div o nazwie komorka mial sztywne rozmiary na przyklad 150 na 150, a srodku w pionie i poziomie byloby zdjecie o rozmiarach max 100 na 100 (to juz otrzymuje z php wiec z tym nie ma problemu). Nie moge ustawic marginesow na sztywno bo zdjecia raz maja 98x67 a raz 78x97 to zalezy jaka sie miniaturka wygeneruje. Macie pomysl jak to ogarnac? Pozdrawiam, Łukasz.
Lombi
Słuchaj Łukaszku sprawa wyglada nastepująco:
Z div-em jest dokladnie tak ak piszesz pod jedna przegladarka dobrze pod inna żle. Ostatnio robilem to samo i też za żadne skarby nie chcialo sie to wysrodkować. Zamiast div-a użyj tabeli i powinno byc bezproblemowo. Wiem ze wiecej kodu ale przynajmniej dziala smile.gif

Pozdro.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.