Polik
1.08.2007, 22:39:39
Witam!
Zakupilem se ostatnio domene net.pl i chce ja podpiac pod adres pod ktorym jest strona na serwerze. Nigdy w zyciu tego nie robilem i nie za bardzo rozumiem sie w tych DNS'ach. Moze mi ktos po krotce opisac co i gdzie sie konfiguruje?
Na pewno u dostawcy domeny trzeba podac jakies namiary na adres serwera ale czy w palenu serwera tez trzeba zaparkowac domene?
Pozdrawiam i licze na pomoc!
Tam gdzie kupiłeś domenę wchodzisz do panelu i ustawiasz dns na serwer gdzie jest konto z umieszczoną stroną (potrwa to trochę zanim się to rozgłosi). Po tej operacji ustawiasz w panelu gdzie masz stronę nową domenę i wskazujesz katalog, na który ma pokazywać.
To jeden ze sposobów.
bełdzio
1.08.2007, 22:43:18
wejdź w pomoc u swojego hostingodawcy, znajdź adresy DNS, następnie zaloguj się do panelu firmy, w której zarejestrowałeś domenę i w konfiguracji podaj te dns
Polik
3.08.2007, 08:41:58
no rzeczywiscie juz mi sie udalo. Trzeba bylo ustawic dnsy i tu i tu.
Mam jeszcze jedno pytanie dlaczego na przekierowanie domeny pod jakis url potrzeba tyle czasu tzn. nie nastepuje to natychmiastowo?
Tom:-)
5.08.2007, 19:57:37
Moje pytanie jest takie:
Jeżeli sobie wykupie domenę i adres będzie taki: www.poduszki.ag albo www.poduszki.de to jak ktoś będzie szukał mnie w google wybierając "Szukaj na stronach kategorii (: język polski") a nie "Szukaj w Internecie" to już mnie nie zajdzie? Czy to ma jakiś wpływ?
hinduseek
5.08.2007, 21:44:27
Cytat(Tom:-) @ 5.08.2007, 18:57:37 )

Moje pytanie jest takie:
Jeżeli sobie wykupie domenę i adres będzie taki: www.poduszki.ag albo www.poduszki.de to jak ktoś będzie szukał mnie w google wybierając "Szukaj na stronach kategorii (: język polski") a nie "Szukaj w Internecie" to już mnie nie zajdzie? Czy to ma jakiś wpływ?
W kodzie strony ustawia się też język strony. Jeśli domena jest zagraniczna, a w kodzie język ustawiony na polski , zapewne google uzna wyższość kodu strony. W końcu jak google rozróżnia sobie np. domeny .info?
5.08.2007, 21:51:18
no właśnie tak jak biz, org i wiele innych ale czy na pewno? Bo nie chce sie w koszta wkopać bez rezultatu.
bełdzio
5.08.2007, 22:08:13
Cytat(hinduseek @ 5.08.2007, 22:44:27 )

W kodzie strony ustawia się też język strony. Jeśli domena jest zagraniczna, a w kodzie język ustawiony na polski , zapewne google uzna wyższość kodu strony. W końcu jak google rozróżnia sobie np. domeny .info?
trele morele :-) tu kluczową rolę odgrywają linki, linki, linki + treść na niszowe frazy
więcej na forum.optymalizacja.com
5.08.2007, 22:15:16
I tak tego nie rozumiem
hinduseek
5.08.2007, 22:16:17
Cytat(bełdzio @ 5.08.2007, 21:08:13 )

trele morele :-) tu kluczową rolę odgrywają linki, linki, linki + treść na niszowe frazy
więcej na forum.optymalizacja.com
Czyli linijkę kodu z językiem strony można sobie podarować?
6.08.2007, 10:34:41
Znam już odpowiedź. Napisałem do home.pl i mi odpisali:
Wyszukiwarka google bazuje na tresci danej strony www, jesli wiec strona bedzie napisana w jezyku polskim to bedzie dostepna w kategorii 'jezyk polski' bez wzgledu na adres www strony.
No to cud miód bo można na prawdę sobie ładną domenę wybrać tylko że trochę droższą
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.