Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Problem z session-save-path & session_start
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
mpapmp
Panowie prowadze sklepik oparty na zen carcie. Do wczoraj wieczora wszystko było dobrze. Poźniej chciałem doinstalowac sobie forum, jednak wyświetliła mi się informacja, że muszę zainstalować PHP 4(które mam zainstalowane). Od tego czasu pojawiają mi się komunikaty:

1. <?php
  2. Warning: session_save_path() [function.session-save-path]: open_basedir restriction in effect. File(/home/rower/public_html/testowy/cache) is not within the allowed path(s): (/home2/rower/:/usr/lib/php:/usr/local/lib/php:/tmp) in /home2/functions/sessions.php on line 155
  3.  
  4. Warning: session_start() [function.session-start]: Cannot send session cookie - headers already sent by (output started at /home2/rower/public_html/nowysklep/includes/functions/sessions.php:155) in /home2/functions/sessions.php on line 112
  5.  
  6. Warning: session_start() [function.session-start]: Cannot send session cache limiter - headers already sent (output started at /home2/rower/public_html/nowysklep/includes/functions/sessions.php:155) in /home2/functions/sessions.php on line 112
  7. ?>

Dlaczego tak się stalo? Jak się z tym uporać? Szukałem białego znaku spacji itd, jednak nic nie znalazłem.. a w linijkach
155 i 112 startuje tylko sesja:
  1. <?php
  2. return session_start();
  3. ?>

Możecie mi coś na to poradzić? Czy problem powstał przez próbę instalacji forum na serwerze? Czy może to po prostu bład właściciela serwera? Ponieważ bład wyswietla się na wszystkich dówch sklepach które mam na serwerze i zawsze odnosi się do tych samych plików w innej lokalizacji..
Cienki1980
a pokaż jeszcze linijkę 155 ( plus kilka wcześniej i później ) ... bo sądząc po pierwszym komunikacie to tam może leżeć błąd.
mpapmp
  1. <?php
  2. //LINIJKA 123
  3. function zen_session_unregister($variable) {
  4.  die('This function has been deprecated. Please use Register Globals Off compatible co
    de'
    );
  5. }
  6.  
  7. function zen_session_id($sessid = '') {
  8. if (!empty($sessid)) {
  9. return session_id($sessid);
  10. } else {
  11. return session_id();
  12. }
  13. }
  14.  
  15. function zen_session_name($name = '') {
  16. if (!empty($name)) {
  17. return session_name($name);
  18. } else {
  19. return session_name();
  20. }
  21. }
  22.  
  23. function zen_session_close() {
  24. if (function_exists('session_close')) {
  25. return session_close();
  26. }
  27. }
  28.  
  29. function zen_session_destroy() {
  30. return session_destroy();
  31. }
  32.  
  33. function zen_session_save_path($path = '') {
  34. if (!empty($path)) {
  35. //LINIJKA 155 poniżej
  36.  return session_save_path($path);
  37. } else {
  38. return session_save_path();
  39. }
  40. }
  41. ?>

I jeszcze linijak 112 w której tez "jest błąd":

1. <?php
  2. function zen_session_start() {
  3. if (defined('DIR_WS_ADMIN')) {
  4. @ini_set('session.gc_maxlifetime', (SESSION_TIMEOUT_ADMIN < 900 ? (SESSION_TIMEOUT_ADMIN + 900) : SESSION_TIMEOUT_ADMIN));
  5. }
  6. //linijka 112
  7.  return session_start();
  8. }
  9. ?>
Cienki1980
Błędem jest tutaj brak lub niepoprawna ścieżka która jest podawana w funkcji w liniach gdzie jest linia 155 ... tam wskazuje na pierwszy błąd .. a ponieważ błąd jest wyrzucany na ekran zaczynają się pokazywać błędy z headers already send
mpapmp
Ale jaka może być przyczyna wystąpienia takiego błędu?
Nic w strukturach katalogów nie ruszałem, chciałem zainstalować forum w bazie sql,
ale po wyświetleniu informacji o błedzie php zrezygnowałem a błąd zaczął się pojawiac..
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.