Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] zmienne float
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kokogdaczek
Dobra na początek mały kod:
  1. <?php
  2. $zmienna = "18 x";
  3.  
  4. $zmienna = intval($zmienna);
  5.  
  6. echo $zmienna;
  7. ?>

ten skrypt wyświetli 18. Czy jest jakaś funkcja jak intval() tylko, że zamiast na integer zamienia na float? Nie chodzi mi o settype($zmienna, "float"); tylko o coś innego. Z góry dzięki za pomoc.
franki01
Najlepiej chyba wyrazeniami regularnymi to zrobic. A jezeli Ci chodzi o funkcje to samemu mozna ja sobie zrobic, bo nie znam zadnej gotowej, ktora w taki sposob dziala.

1. <?php
  2. function text2float($text) {
  3. preg_match("(^[0-9,.]*? .*$)", $text, $tmp);
  4. return $tmp[1];
  5. }
  6. ?>

Teraz text2float("12.312 lol"); zwroci wartosc 12.312. Dziala tez zamiast kropki - przecinek.
Kicok
floatval" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual - za proste żeby na to wpaść? ;]
KOMPsognat
@franki01 - nie ma to jak wyważanie otwartych drzwi smile.gif Przedstawiony kod może działa (nie sprawdzałem), ale należy pamiętać, iż zawsze funkcja napisana w C i wkompilowana w jądro PHP będzie szybsza od tej samodzielnie napisanej.
franki01
Nie uzywam takiego czegos to nie wiedzialem ze istnieje biggrin.gif I piszac tego posta mialem swiadomosc ze autor tematu sprawdzil czy takie cos istnieje i dlatego kombinowalem ;] Chyba az za bardzo smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.