Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: najlepsza średnia
Forum PHP.pl > Forum > PHP
oSa
prowadze stronie o druzynie koszykarskiej.
problem jest ze znalezieniem zawonika ktory ma NAJLEPSZĄ ŚREDNIĄ PUNKTOWĄ NA MECZ smile.gif Tabela wygląda tak:

|mecz_id| |zawodnik_id| |punkty|
1 -------------- 2 -------------- 3
2 -------------- 2 -------------- 12
3 -------------- 2 -------------- 1
4 -------------- 1 -------------- 23

i tak dalej...

Jak wyciągnac najlepszą średnią punktową? snitch.gif
michaloo
jezeli nie odpowiada Ci to co zaproponowal Shadow na irc'u. to moze dodaj jeszcze jedno pole do tabeli o nazwie 'srednia', ktora bedzie obliczana przy zapisywaniu rekordu a pozniej wyciagasz rekord gdzie srednia ma najwieksza wartosc
FiDO
[sql:1:075e4d8f97]
select zawodnik_id, AVG(punkty) srednia from tabela group by zawodnik_id order by srednia desc limit 1;
[/sql:1:075e4d8f97]
O takie cos Ci chodzi?

PS. nastepnym razem takie pytania na forum Bazy danych (special 4 You, Jabol winksmiley.jpg ), po to one jest.
Jabol
Cytat
MySQL
forum BAZY DANYCH winksmiley.jpg, nie MySQL
oSa
[sql:1:47d0d6dae0]
select zawodnik_id, AVG(punkty) srednia from tabela group by zawodnik_id order by srednia desc limit 1;
[/sql:1:47d0d6dae0]

ale ja nie mam pola średnia!!
adwol
Cytat
[sql:1:357b957e8e]
[/sql:1:357b957e8e]

ale ja nie mam pola średnia!!

A gdzie Ty tu widzisz pole srednia? To jest alias na wyrażenie AVG(punkty), a nie fizyczna kolumna w bazie.
oSa
ok, dziala, juz jest wszystko si, mam elegancko ALE:

jak zrobic srednia najlepsza z dwoch pol? tongue.gif
Chodzi o to ze mam 2 pola w mysqlu na ziorki w ataku i obronie, i trzeba to dodac i w tedy najlepsza srednia wybrac, nie mam pojecia jak to zrobic winksmiley.jpg
FiDO
[sql:1:b7d3606fb1]SELECT zawodnik_id, AVG(zbiorki1 + zbiorki2) srednia
FROM tabela
GROUP BY zawodnik_id
ORDER BY srednia DESC
LIMIT 1;[/sql:1:b7d3606fb1]
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.