Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Czas sesji
Forum PHP.pl > Forum > PHP
blackneron
Zastosowałem - @ini_set("session.gc_maxlifetime","3600"); przed session_start().
Niestety nie działa tak jak bym tego chciał.
Jak sprawdzam w pliku cookie to mam - wygasa na końcu sesji.

Chodzi o ustawienie sesji na okres godzinki ale z konkretną datą.
Czyli jak się zaloguję o 12 to o 13 wygaśnie dopiero. Niezależnie od zamknięcia sesji ( session_destroy() )
skowron-line
zdejmij @ z przed @ini_set("session.gc_maxlifetime","3600"); i ustaw raportowanie bledow moze jakis sie wkreadl
blackneron
Nie działa wciąż. Dopisałem:
error_reporting(E_ALL);

żadnych błędów nie wyrzuciło.

EDIT:
Tak się zastanawiam, że może nie w tym pliku dodaje ten nagłówek z określeniem czasu trwania sesji...
index.php
zaloguj.php

Cała konwencja jest taka, że na index.php się wchodzi po zalogowaniu.
W razie gdy nie ma w cookie loginu i hasła -> wyskoczy strona zaloguj.php

ini_set("session.gc_maxlifetime","3600"); -> ustawiłem w zaloguj.php
Jojo
Powinieneś jeszcze ustawić session.cookie_lifetime.
Zadbaj też o to żeby pliki z danymi sesji były przechowywane w katalogu innym niż sesje innych stron. Odpowiada za to zmienna session.save_path.
blackneron
Nie pomogło niestety. Wciąż tak samo... tak samo źle:

Wiślij dla: dowolny rodzaj połączenia.
Wygasa: na końcu sesji

Ustawiłem tak:

session_start();
ini_set("session.cookie_lifetime", "3600");
ini_set("session.gc_maxlifetime","3600");
ini_set('session.save_path',"/path/to/unique/dir/");
tsharek
Witam,

z tego co pamiętam to mi to też nie działało, dlatego zrobiłem to w .htaccess
Kod
php_value session.gc_maxlifetime 28800
php_value session.save_path /jakis_path_do_katalogu/

Bardzo ważna sprawa: session.save_path MUSI być unikalny w skali sesja/gc_maxlifetime, gdyż odśmiecanie sesji działa tak:
losowane jest prawdopodobieństwo wykonania działania odśmieczaca na danej odsłuny (session.gc_probability, session.gc_divisor), jeżeli zostanie uruchomiony to leci po katalogu session.save_path i czyści wszystkie pliki których data utworzenia/modyfikacji jest starsza niż czas teraźniejszy-gc_maxlifetime, czyli jeżeli są dwie sesje o różnych gc_maxlitetime w tym samym katalogu... to chyba wiadomo co może się przydażyć:)
Jojo
blackneron: Wywołanie session_start() musi być po ustawieniu wartości przy pomocy ini_set(), a nie przed.
blackneron
Cytat(Jojo @ 28.09.2007, 11:58:23 ) *
blackneron: Wywołanie session_start() musi być po ustawieniu wartości przy pomocy ini_set(), a nie przed.

Zadziałało. Dzięki Jojo.

EDIT: Mała dygresja. Czy jak ustawię czas trwania sesji to czy jest to jednoznaczne z utrzymaniem w cookie danych (login i hasło).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.