Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jaka metodę wybrać- przyjazne urle
Forum PHP.pl > Forum > PHP
dzesi
Witam jestem ciekaw jak rozwiązujecie sprawę tzw "Przyjaznych urli" ?, jak to jest czy jest jakiś mechanizm , klasa, biblioteka? , na jakiej zasadzie to działa ze np podaje link www.moja.com/index.php?=dzial=10/php/O_Nowy$Code_igniter
i w przeglądarce pokazuje mi sie dany artykuł ?
ja zawsze używałem if i switch ale na dłuższa metę[ większy serwis nie ma szans [ bo co chile dodawać do instrukcji switch nowe newsy itd]
Pytam bo potrzebuje jakiegoś sensownego rozwiązania,i zrozumienia tego smile.gif
Moli
Do przyjaznych URL'i jest masa klas, poszukaj w google. Ogólnie chodzi o to, żeby adresbył łatwy do zapamiętania dla użytkownika oraz przyjazny dla wyszukiwarek. Czyli jeśli masz adres np.
Kod
index.php?page=artykuly&step=zobacz&id=1

to możesz za pomocą php i .htaccess stworzyć link
Kod
artykuly/1.html

a w php będziesz odczytywał zmienna z $_GET smile.gif
defrag
Mechanizm? Prawie wszystkie frameworki maja modul routing dzieki ktoremu mozesz uzykac "przyjazne urle".
Mozesz tez skorzystac z mod rewrite aby przeksztalcic brzyckiego query stringa jak show_group.php?id=2&name=3&costam=costam na np group/show/2/name/.
dzesi
A tak jaśniej , bardziej szczegółowo ? .Bo szukam w google etc i nadal nic nie mogę z tego załapać , jakiś przykład ..Chodzi o tak dużego coś jak np onet itd .Jaka tam technologia jest i ,do własnych serwisów jakie techniki byście polecali ?
scottx
Ja się uczyłem z kursu na home.pl Bardzo przyjaźnie napisany http://home.pl/pomoc/kursy/rewrite
BTW:to pierwszy wynik z google
dzesi
Witam panowie , powiem wam ze nadal czytam i nie do końca rozumiem , chodzi mi o to ze za każdym razem będę musiał dodawać do pliku HTACCESS odpowiednie wyrażenie , a czy jakoś automatycznie by tego sie nie dało ?, tak jak w w np joomla itd ?.Może ktoś ma prosta klasę do urli ?.Bo zastanawia mnie nadal fakt jak duże serwisy sobie z tym poradziły sadsmiley02.gif .Jeśli ktoś mógłby mi to wytłumaczyć bym był wdzięczny
ps:Zastanawiam sie nad książka wydawnictwa Helion http://helion.pl/ksiazki/mrewpp.htm, czy waszym zdaniem dobry wybór
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.