Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Pokazanie zródła strony
Forum PHP.pl > Forum > PHP
MnicH.
Napisałem skrypt (jesli mozna to tak nazwać). Który po w pisaniu adresu do pliku np http://forum.php.pl/szukaj.php ma pokazac jego kod! Ale nie działa!
index.html
  1. <form style="font-weight: bold;" method="post"
  2. action="id.php">Podaj adres do pliku:&nbsp;<input
  3. name="id"><br>
  4. <input name="Zobacz kod" value="Zobacz kod"
  5. type="submit"></form>

id.php
  1. <?php
  2. $fp = file($_POST['id']);
  3. echo $fp;
  4. ?>

czemu to nie działa??
matix
Spróbuj tak:

1. <?php
  2. $fp = file_get_contents($_POST[id]);
  3.  
  4. ?>

lub

1. <?php
  2. $fp = file($_POST[id]);
  3.  
  4. foreach ($fp as $file)
  5. ?>

file czyta po linijce smile.gif
Nattfarinn
Za pomocą funkcji file(), wczytujesz zawartość pliku w postaci tablicy, której kolejnymi elementami są kolejne linie pliku. Zamień tą funkcję na np. get_file_contents() i będzie śmigać.

Pozdrawiam!

PS. matix oczywiście ma rację, wypadałoby się jeszcze pozbyć znaków specjalnych (htmlspecialchars). Użycie htmlspecialchars(get_file_contents()) jak najbardziej wskazane smile.gif
edi_smooth
A czy ten skrypt powinien działać na inne pliki niż te na serwerze z tym skryptem? Bo mi nie chce działać:/
mam błąd:

Kod
[b]Warning[/b]:  file_get_contents(http://www.linuxinfo.yoyo.pl) [[url="http://www.zarcik.yoyo.pl/function.file-get-contents"]function.file-get-contents[/url]]: failed to open stream: Connection refused in [b]/var/www/sites/yoyo.pl/z/a/zarcik/a.php[/b] on line [b]2[/b]
MnicH.
thx wam, mniej wiecej o to chodziło, ale nadal nie czyta mi lini php jak jest po miedzy html
Istalacar
Nie jestem pewien czy to to, ale chyba odwołałeś się do strony która zwróciła 404 i to spowodowało błąd.

Edit: kod php możesz przeczytać tylko i wyłącznie gdy masz do niego dostęp, czyli praktycznie tylko do tego co leży na twoim serwerze.
Nattfarinn
Cytat(mastara @ 7.10.2007, 11:20:29 ) *
nadal nie czyta mi lini php jak jest po miedzy html

I nigdy nie będzie. W ten sposób (jak zresztą prawie każdy inny) możesz wyświetlić tylko i wyłącznie prezentację strony w internecie (czyli dokładnie źródło tego co zobaczysz wchodząc na nią). Nie jest to, bogom dzięki, złodziej kodu źródłowego leżącego po stronie serwera.

Zanim zapytasz o ten "prawie każdy inny" powiem od razu, że te sposoby zaś wymagają haseł dostępu do serwera.
edi_smooth
niestety niezależnie od tego na jaką stronę wchodzi się występuje ten sam błąd...
wrzuciłem na inny serwer to wychodzi błąd:

Kod
Warning: file_get_c in /virtual/m/y/mydisco.pl/szukaj/a.php on line 2

Czyli to jest to samo ;/ w zasadzie to próbowałem wrzucić ten skrypt na kilka serwerów i zawsze z jednakowym skutkiem...

Ogólnie mam problemy z file_get_contents... ;/ działa tylko na pliki lokalne

EDIT: A jednak działa! ale na ovh..
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.