Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php][mysql]Sprawdzenie, który radio został zaznaczony
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Kamil Rybczyński
Witam,
szukałem odpowiedzi w google i na forum, ale żadna nie odpowiadała w całości na mój problem.

Mam tabelę 'strony' w bazie.
W tabeli jest kolumna 'menu'
Za pomocą formularza dodajemy stronę, z radiobuttonów do wyboru wybieramy jeden, np. ten o nazwie "Dolne" i zapisuje sie to wszystko do bazy danych.

Menu, które mamy do wyboru to: Dolne, Gorne, Prawe, Lewe, Nigdzie.
I tak to wszystko się zapisuje do bazy, nie jako id danego menu, a jako taki właśnie ciąg liter.

Dalej mamy formularz edycji tego wszystkiego.
Jak mam zrobić aby w formularzu edycji pobierało z bazy nazwe menu, ktore obecnie jest wybrane i pokazywało zaznaczenie na odpowiednim radio?

Swoją drogą gdyby ktoś potrafił rozwiązać jeszcze problem pobrania kilku zaznaczeń z bazy, np. gdyby nie było radio tylko checkbox, też byłby bardzo wdzięczny.

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
Spyder
  1. <select name='method' width='16' class="input" >
  2. <?
  3. $paymentmethod = $object['PAYMENT_METHOD'];
  4. echo '<option VALUE="Card"';if ('Card' == $paymentmethod) echo ' selected="selected"';echo '>Credit or Debit Card</option>';
  5. echo '<option VALUE="Cheque"';if ('Cheque' == $paymentmethod) echo ' selected="selected"';echo '>Send Us a Cheque</option>';
  6. echo '<option VALUE="Postal Order"';if ('Postal Order' == $paymentmethod) echo ' selected="selected"';echo '>Send Us a Postal Order</option>';
  7. echo '<option VALUE="Bank"';if ('Payment Into Our Bank' == $paymentmethod) echo ' selected="selected"';echo '>Payment Into Our Bank</option>';
  8.  
  9.  
  10. ?>
  11. </select>

Tak to dziala na selekta np: gdzie $object['PAYMENT_METHOD']; jest pobierane z bazy. Na radio bedzie podobnie winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.