Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Rozpoznanie użytkownika ze zmiennym IP
Forum PHP.pl > Forum > PHP
.radex
Przepraszam, jeśli temat już był, a pewnie był, ale wyszukiwarka jest tak skonstruowana że ciężko cokolwiek znaleść...

Czy istnieje jakiś sensowny sposób na rozpoznanie użytkownika ze zmiennym ip? Można to zrobić za pomocą zmiennych środowiskowych, ale osób o takich samych parametrach może być mnóstwo. Czy istnieje jakiś unikalny identyfikator, a przynajmniej zestaw unikalnych parametrów, dzięki którym będę mógł mieć 100% pewność że osoba X to jest osoba X, a nie żadna Y, albo... o losie Z... ?
tomeksobczak
cookies ?
.radex
chodzi ci o ten sposób, że dajesz gościowi na początek cookiesa z jakimś id które trzymasz w bazie, a poźniej sprawdzić?

Jeśli tak to dobry pomysł, ale nie do tego co ja chciałbym zrobić.

Mam pytanie: Czy na najpopularniejszych polskich operatorach (Tepsa itd.) jest coś takiego, że host się nie zmienia? (tj. ip tak, ale host nie)
em1X
100% nie będziesz miał nigdy.. zawsze jest/będzie sposób żeby się pod osobę podszyć.
Mogę wiedzieć w jakim celu takich rozwiązań szukasz ?
cicik
W zasadzie mechanizm sesji (odsyłam do manuala) wyczerpuje możliwości identyfikowania klientów. Można do tego jeszcze dodać zapisywanie IP żeby osoba trzecia nie podszyła się pod sesję mając jej identyfikator.
thornag
@cicik tylko ze jak sesja sie skonczy a ktos odwiedzi nas po raz drugi to juz nie wiemy czy to ta sama osoba czy nie smile.gif a problem chyba lezy wlasnie w tym.

Wierze ze nie i stnieje taki indentyfikator, zreszta nawet jesli by istnial to ktos i tak znalazby sposob zeby go zminiac smile.gif
cicik
Cytat(thornag @ 9.10.2007, 16:43:59 ) *
@cicik tylko ze jak sesja sie skonczy a ktos odwiedzi nas po raz drugi to juz nie wiemy czy to ta sama osoba czy nie smile.gif a problem chyba lezy wlasnie w tym.

W tym samym poscie sam sobie odpowiadasz:

Cytat(thornag @ 9.10.2007, 16:43:59 ) *
Wierze ze nie i stnieje taki indentyfikator, zreszta nawet jesli by istnial to ktos i tak znalazby sposob zeby go zminiac smile.gif

Cookie mozna usunac, sesje zmienic, IP zmienic przez reset liveboxa.
Wogole dziwi mnie ze z dokladnoscia szwajcarskiego zegarka pojawiaja sie tematy o jednoznaczne identyfikowanie internauty. A na cholere Wam to? Jestescie jakims OBOP-em albo innym Pentorem, ze w waszych sondach w stylu "Czy ta strona Ci sie podoba?" musicie miec super dokladne wyniki?
Nawet jezeli budujecie system statystyk ogladalnosci, ktory juz niedlugo bedzie liderem rynku to uwierzcie, ze 5% w ta strone czy w druga nie ma zadnego znaczenia. ZADNEGO!
.radex
nie takie jest przeznaczenie - bo to jest prawda - pare procent nic nie robi. Proszę o odpowiedź na moje pytanie - czy na Neozdradzie pozostaje zawsze ten sam host (tj. tylko IP sie zmienia) questionmark.gif
tomeksobczak
nie, IP i host to para
.radex
Szkoda :/ To nie dobrze, że tak wiele operatorów udostępnia tylko zmienne ip, bo to ułatwia lamerom przechodzenie blokad i innego rodzaju ograniczeń, ważnych dla zachowania stabilności.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.