Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Formularz pocztowy z nr zamowienia
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Lplast
Witam

Planuję skonstruować formularz pocztowy, który nie tylko do mnie na maila będzie wysyłał złożone zamówienie, ale taki który będzie również wysyłał pewne informacje do klienta. Zatem email, który wpisuje klient, ma być jednocześnie adresem, na który mają zostać wysłane pewne informacje tj. podziękowania za zamówienie, numer konta itp.
Dodatkowo każde złożone zamówienie powinno mieć indywidualny numer. Tj powinna być gdzieś na serwerze zapisana jakaś zmienna liczbowa np w pliku tekstowym, do której dodawała by się cyfra jeden po wysłaniu każdego kolejnego zamówienia.
Ta zmienna powinna być wysyłana z kolei do klienta (wraz z numerem konta na które ma przelać pieniążki ). Chodzi o to, by wpisał ją w numerze transakcji przy przelewaniu pieniążków, by ułatwić weryfikacje.

Póki co mam formularz, który wysyła jedynie zamówienie do mnie. Brakuje jeszcze zmiennej, która będzie zwiększała się o 1, oraz wysyłania jednocześnie maila do klienta.
Jeśli ktoś wie jak mi pomóc, bardzo proszę o rady.

Poniżej zamieszczam kod:

Cytat
<?php if (count($_POST)) { $email = 'ja@domena.pl'; $subject = 'ZAMOWIENIE'; $message = 'Dziekujemy za zlozenie zamowienia'; $error = 'Wystąpił błąd podczas wysyłania'; $charset = 'iso-8859-2'; $head = "MIME-Version: 1.0\r\n" . "Content-Type: text/plain; charset=$charset\r\n" . "Content-Transfer-Encoding: 8bit"; $body = ''; foreach ($_POST as $name => $value) { if (is_array($value)) { for ($i = 0; $i < count($value); $i++) { $body .= "$name=$value[$i]\r\n"; } } else $body .= "$name=$value\r\n"; } echo mail($email, "=?$charset?B?" . base64_encode($subject) . "?=", $body, $head) ? $message : $error; } else { ?>
<form action="?" method="post">Pytanie:<br>

<textarea name="Ktos_napisal_" cols="50" rows="6"></textarea>
<br>

<br>

Tw&oacute;j email:<br>

<input name="email" size="30" type="text"><br>

<button type="submit">WYSLIJ PYTANIE</button>
</form>

<?php } ?>

Z góry dziękuję za pomoc
foka
proponuje dane zapisac do bazy, a dopiero pozniej wyslac mail'a do siebie i do klienta. ROzwiazuje to wiele problemow - np. id zamowienia, chwilowy problem z wysylaniem poczty i tp

pozdr
Cysiaczek
Popraw proszę tytuł topiku na zgodny z zasadami forum Przedszkole
Lplast
Baza danych rozwiązanie chyba idealne, ale niestety nie znam się na tym za dobrze. Czy mógłby ktoś napisać ten skrypt?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.