Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Blad po zmianie typow plikow PHP na UTF-8
Forum PHP.pl > Forum > PHP
PiXel2.0
Pracuje nad pewnym skryptem i chcialem aby polskie znaki byly wyswietlane poprawnie wiec zgodnie z informacjami zdobytymi w internecie zmienilem kodowanie plikow PHP na UTF-8 (w notatniku windowsowym).

Po zmianie typu plikow niektore pliki urosly o kilka bajtow, ale moj problem polega na tym, ze teraz wyswietla sie blad:
"Warning: session_start() [function.session-start]: Cannot send session cache limiter - headers already sent (output started at /*/*.php:1) in /*/*.php on line 12"

Z opisu bledu wynika, ze skrypt nie moze wyslac naglowka z ciasteczkiem sesyjnym bo najwyrazniej cos zostalo juz wyslane do przegladarki...

Skrypt uzywa funkcji __autoload do ladowania potrzebnych klas, ale wszystko jest dobrze zabezpieczone i przed zmiena kodowania wszystko dzialalo jak trzeba.

Jaki wplyw miala zmiana kodowania na pliki, ze mam taki blad i jak zrobic aby pozbyc sie tego bledu i jednoczesnie sprawic aby polskie znaki byly wyswietlane poprawnie questionmark.gif
kossa
Gdzieś na początku pliku, przed wywołaniem sesji zostały dodane jakieś znaki, może to nawet być pusty znak spacji, a przed wysłaniem sesji do przeglądarki nic innego nie może wcześniej do niej zostać wysłane, poszukaj na początku pliku przed wywołaniem session_start()

Łukasz
PiXel2.0
Wiem o co chodzi z tym bledem i wiem tez o tym, ze nie moga byc wczesniej wyslane zadne zanki itp. itd.
Pisalem, ze pod tym wzgledem pliki sa poprawne i, ze dzialaly przed zmiana typu na UTF-8.
Nawet jak teraz zmienilem typy na ANSI to nie ma juz tego bledu, ale nie ma tez polskich znakow :/
jacek.write
sprawdz na jakie UTF przekonwertowales, z BOM (ew. with Signature) czy bez BOM (czysty UTF). BOM (patrz google) powoduje problemy, sam tak mialem.
PiXel2.0
Dzieki serdeczne exclamation.gif laugh.gif

Problem juz rozwiazany.

Jakby ktos mial podobny i znalazl ten temat to zeby juz nie szukal w google daje link z potrzebnymi informacjami:
http://www.mynthon.net/articles/php/utf-8
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.